Европската комисија конечно и официјално најави дека сите телефони и друга електроника кои се продаваат во Европа ќе мора да се полнат преку USB-C. Ова се однесува на приклучокот кој се наоѓа на уредот, од другата страна кабелот кој се приклучува кон штекерот може да биде USB-C или USB-A. Предлогот освен на паметни телефони се […]

Прочитај повеќе

Кратко откако беше претставен првиот електричен автомобил кој ќе се продава во Македонија, сега е претставен и првиот полнач за електрични автомобили во Скопје. Полначот е сместен на првиот кат на гаражата „Македонска фаланга“, и има моќ од 22 киловати. Во превод тоа значи дека полначот може да наполни електричен автомобил за 30-тина минути. Заедно […]

Прочитај повеќе

Legion Meter е уред од PLX Devices кој безбедно ќе го забрза времето на полнење на таблет компјутерите или телефоните за 92 отсто. За разлика од добар дел од додатоците за паметни телефони кои излегуваат во поголем број верзии, Legion Meter е универзален и овозможува полнење на Apple уредите, Android, Windows Phone и BlackBerry телефони. […]

Прочитај повеќе

Запознајте се со Dart, најмалиот адаптер за лаптоп компјутери произведен од FINsix. Доколку се прашувате колкава може да биде разликата, Dart е четири пати помал и шест пати полесен од стандардните адаптери за лаптопи. Покрај својата големина адаптерот е со моќност 65W што е доволно за најголем дел од лаптопите. Проектот успешно ги собра финансиите […]

Прочитај повеќе

Израелскиот стартапStoreDot презентираше батерија која се полни 30 секунди. Презентацијата на батеријата е во склоп на Think Next конференцијата на Microsoft. Стартапот демонстрираше полнење на батерија на Samsung Galaxy S4 од потполно празна до полна, за само 26 секунди, јавува BBC. Засега предизвик пред развојниот тим е намалување на батеријата, со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Дали често празната батеријата на вашиот телефон мора да ја полните на небезбедни компјутери или јавни полначи? Во овој случај можеби најдобро ќе биде да размислите на вашиот USB кабел да му ставите “USB Condom”. Колку и да звучи тоа чудно, зборуваме за реален производ… :) USB Condom е приклучок кој е произведен од Int3.cc, […]

Прочитај повеќе

По официјалната истрага, Apple потврди дека смртта на 23-годишната Кинескиња е предизвикана од електричен удар од неоригинален полнач за iPhone 5. Ма Алун беше убиена од електричен удар во јули додека зборуваше на својот телефон кој се полнеше на неоригиналeн USB адаптер за струја. За да спречи идни несакани случаи, Apple започна глобална програма за […]

Прочитај повеќе

На Apple му е одобрен уште еден патент за технологија која ќе овозможи уредите да се полнат со соларна енергија. Apple има вкупно два одобрени патенти за користење на соларна енергија, и пет барања кои чекаат одобрувања. Патентите содржат технологија со која мобилните уреди ќе се полнат или со вградени соларни ќелии или со други […]

Прочитај повеќе