Милиони Facebook корисници можат да ја тужат друштвената мрежа за бесправно собирање на биометриски податоци. Станува збор за технологијата која друштвената мрежа ја користи за препознавање на ликовите на фотографиите. Во април Судот од Илиноис одлучи дека друштвената мрежа не смее да чува биометриски податоци без дозвола од корисниците. Новата одлука е само продолжение на оваа […]

Прочитај повеќе

Тик Кук не е импресиониран од бизнис моделот на Google и Facebook, и вели дека компаниите собираат купови податоци за корисниците. Според директорот на Apple, корисниците не би требало да прават избор помеѓу приватноста и безбедноста. „Дел од компаниите ги изградија своите бизниси „успивајќи“ ги своите корисници на самозадоволство. Собираат се што можат за своите […]

Прочитај повеќе