Експанизиите за Small Star Empire успеаа да ги соберат потребните средства на KickStarter за помалку од четири часа. Заедно со експанзиите на дел од кампањата е и втората верзија на Small Star Empire. Ова е трета игра, во случајот експанзија од Archona Games, која успешно го надминува прагот за реализација. Досега играта собра речиси 22.000 […]

Прочитај повеќе

Ако не сте ги поминале последните неколку години без да читате вести, тогаш најверојатно знаете дека македонските дизајнерите на друштвени игри се супер успешни. Сè започна со Small Star Empire пред неколку години. Потоа следеа останатите kickstarter-кампањи за друштвени игри кои веќе се излезени или со нетрпение ги очекуваме. Small Star Empire наскоро ќе добие […]

Прочитај повеќе

Новогодишните и божиќните празници се вистинско време да го поминете со семејството. А кога веќе сте собрани, може да изиграте и некоја друштвена игра. Ги прашавме нашите пријатели од Goblin, Archona Games и Final Frontier Games кои игри би ни ги препорачале за празниците. Еве го нивниот избор: Archona Games: Blood Rage -Тема одлично пресликана […]

Прочитај повеќе

Помалку од еден ден им беше потребен на Archona Games за да стигнат до посакуваните 20.000 австралиски долари на Kickstarter. Ова е втора игра на Archona Games која успешно го надминува потребниот праг за реализација. Интересно, ова е втор обид на Kickstarter на оваа игра. Во текот на минатата кампања, дојдоа до куп нови идеи […]

Прочитај повеќе

Македонскиот издавач на игри на табла Archona Games денес започнува со Kickstarter кампања за својата втора игра. Galactic Warlords: Battle for Dominion веќе беше на Kickstarter, но во последен момент од Archona одлучија да ја прекинат камањата и да ја надградат играта. Еден од новитетите е додавање на можноста за играње со еден играч, а новата верзија […]

Прочитај повеќе

Оваа недела на Kickstarter започнува кампањата за Galactic Warlords: Battle for Dominion на Archona Games. Најголем дел од полирањето на Galactic Warlord е направено во Archona, а игратa е дизајнирана од Бабис Гианиос. Kickstarter кампањата започнува на 15 јуни. Играта беше замислена малку поинаку, но по средбата со Милан, г. Гианиос и Archona ја преработија темата. […]

Прочитај повеќе

Гости во оваа епизода се Владимир Трајчевски од Гоблин и Борис Момиќ од Archona. Ако ја изгледате оваа епизода ќе може да се запознаете со најдобрите игри на табла со кои може да започнете да играте. Епизодата има и доволно видеоигри, па може да ги видиме и Darksiders, Mario Kart 8 Delux и Prey.

Прочитај повеќе

Нова епизода на GG.MK и повторно без Гораст. Во оваа епизода на Данко и Бобо гостин им е Милан Тасевски од Archona Games. Поводот за гостувањето е новата игра која ќе ја издадат Galactic Warlords. Презентацијата на играта зафаќа добар дел од епизодата, па сите вљубеници во игрите на табла ќе имаат можност да ја […]

Прочитај повеќе

Овој викенд, на 4 март Boardgames.mk и Гоблин, повторно организираат Boardgame Day. Вообичаено, секој може да дојде со омилената игра или да се приклучи на некоја игра. Овој пат постителите ќе можат да видат неколку македонски игри. Креаторите на Cavern Tavern за прв пат ќе ја презентираат новата игра Rise to Nobility. Љубителите на Game of Thrones ќе […]

Прочитај повеќе

Минатата година на KickStarter завршија две успешни кампањи од Македонија. По затворањето на crowdfunding процесот, активностите се потешки за забележување и самите поддржувачи знаат многу малку што се случува зад сцената… Затоа разговаравме со: Милан Тасевски, основач на Archona Games; и Иванa и Војкан Крстевски, Тони Тошевски, Маја Матовска од Final Frontier Games; со цел […]

Прочитај повеќе

Првите примероци на македонска Kickstarter игра на табла Small Star Empires пристигнаа во Archona Games и веќе може да видите „unboxing“ видео, но нема подобар начин да се прослави играта од турнир! Првиот турнир во Small Star Empires ќе се одржи денес во холот на Cineplexx во City Mall, и ќе биде дел од премиерата […]

Прочитај повеќе

Создавање на друштвена игра е огромен креативен, фантастичен и интересен предизвик, вели Милан Тасевски, кратор на македонска игра на табла Small Star Empires и основач на Archona Games. Тој работи на игри веќе пет години, иако последните две години започнал посериозно да се занимава со креирање на сопствена друштвена игра. Приказната на Small Star Empires, […]

Прочитај повеќе