Кинески безбедносни експерти открија дека над 100 000 рутери за домашна употреба се хакирани и крадат податоци од корисниците. Нападот е наречен GhostDNS, a го открија безбедносни експерти од Qihoo 360 NetLab во Кина. GhostDNS започна како напад преку D-Link рутери, но многу брзо нападот зафати над 70 различни видови на рутери. Над 100 000 уреди […]

Прочитај повеќе

Истражувачи открија нови онлајн напади. Последните неколку месеци сите небезбедни Lynux-рутери и уредите се цел на PDoS (permanent denial-of-service), вели безбедносната компанија Radware. Слично како и Mirai нападот ги детектира небезбедните уреди кои се приклучени на интернет. За разлика од кодот на Mirai, кој од овие уреди креираше бот мрежа, новиот малициозен код наречен BrickerBot ги […]

Прочитај повеќе

Кодот кој пред неколку недели беше искористен за најголемиот DDoS напад досега, сега е јавно достапен. Софтверот е достапен на Hackforum, пишува KrebsonSecurity. Кодот овозможува милиони уреди поврзани како „интернет на нештата“ да креираат бот-мрежа која потоа се користи за напад. Мрежата беше искористена за сајбер-напад врз сајтот на безбедносниот експерт Брајан Кребс, јави Motherboard. […]

Прочитај повеќе

Поради безбедносни пропусти, 47 милиони корисници на Hola можат да станат дел од ботнет мрежа која може да се злоупотреби. Предупредувањето доаѓа од група истражувачи кои се нарекуваат Adios, а тврдат дека корисниците се под потенцијална опасност поради 6 клучни безбедносни пропусти и треба што е можно поскоро да го отстранат Hola од својот компјутер. […]

Прочитај повеќе