Силициумската долина останува центарот на инвестициите кога стартапите се во прашање. Инвестициите во американските стратапи се дури 5,4 пати поголеми од европските, но сега во Европа има дури 16 „еднорози“ меѓу кои шведскиот Spotify и германскиот Delivery Hero, вели VentureBeat. Најголем недостаток на европските стартапи е што ги привлекуваат раните инвестиции и инвестициите во прва […]

Прочитај повеќе

Европските стартапи не треба да се угледуваат, ниту да се оптоваруваат со Силициумската долина, вели Каигам Габриел, поранешен директор во Google и DARPA, за Tech.eu. „Стартапите не смеат да размислуваат за ризикот на регионот, за достапноста на капитал, има многу други фактори кои влијаат на успехот на компаниите“, вели тој. Тој вели дека капиталот можеби […]

Прочитај повеќе

Што е заедничко за Indiegogo, LinkedIn, Zynga, SpaceX, Facebook, Yelp, YouTube, AirBnB и куп други нови иновативни компании? Сите овие стартапи се финансирани од основачкиот тим на PayPal, финансискиот сервис кој стартуваше во 1999 година и се продаде во 2002-ра на Ebay за 1,5 милијарди долари. Парите што ги добија основачите ги искористија да основаат […]

Прочитај повеќе

Во понеделник, 25-ти мај во M6 Educational Center во Скопје ќе гостува Крис Бури, директор на US Market Access Center и партнер во Fenox Venture Capital. Г. Бури гостува на покана на NewMen’s Business Accelerator, за да го сподели своето искуство за како е да се работи во култната Силициумска долина. Според нив, компании кои […]

Прочитај повеќе