Претседателот на САД, Барак Обама ги подели одликувањата за истакнати уметници, спортисти и научници. Помеѓу добитниците на наградата оваа година се најдоа Маргарет Хамилтон и Грејс Хупер. Маргарет Хамилтон е програмерка која го напиша софтверот за вселенската програма Аполо и му помогна на човештвото да слета на месечината. Г-ѓа Хамилтон ова го направи додека беше чудно […]

Прочитај повеќе

Нета, девојката што знае кул програмерски шеги, е сепак креирана за ПР цели, иако тоа нема да го земеме како зло бидејќи стрипот е фантастичен. Нета ја црта гуру стрип-цртачот Здравко Гиров, а зад целата идеја стои Netcetera и NewMoment. Вработените кои ја креираа Нета како „забавен проект“ ни објаснија дека целта им е да […]

Прочитај повеќе