На 11 април Еквадор реши да го прекине азилот со кој Жулијан Асанж беше безбеден во амбасадата во Лондон. Речиси веднаш англиската полиција влезе во амбасадата и го уапси основачот на Wikileaks. Г. Асанж е во амбасадата од 2012 година. Екстрадиција на Австралијанецот бараат САД и веројатно Шведска. Иако г. Асанж е подготвен да одговора пред […]

Прочитај повеќе

Судската власт во Шведска го ослободи Жилијан Асанж од понатамошен прогон за сексуален напад. Обвинителството во Шведска се откажа од обвинувањето бидејќи нема начин да се заврши случајот, пренесе New York Times. „Срамота е што осомничен силувач може да и избега на правдата. Мојот клиент е шокиран“, вели адвокатот на тужителот. Ова не значи дека […]

Прочитај повеќе

Споменици на тројцата активисти кои се обидува да го информираат светот за тајните на властите, Жулијен Асанж, Челси Менинг и Едвард Сноуден, се поставени во Берлин. Името на скулптурата чии автор е Италијанецот, Давид Дормино, е „Anything to say?“ (Имате ли нешто да кажете?) и на неа во реална големина се претставени тројцата објавувачи на […]

Прочитај повеќе