Google ќе ја прошири својата „не-роаминг“ зона на 15 нови европски држави, oткако потпиша договор со еден од најголемите безжични оператори, Three. Ова ќе им овозможи на Американците кои користат Google Fi услуга да не плаќаат повеќе за услугите кога ќе бидат во другите држави. Project Fi засега им е достапен единствено на корисниците на Nexus телефони […]

Прочитај повеќе

Веста дека Google станува Alphabet можеби го изненади ИТ светот кој не очекуваше такви драматични промени во една од најуспешните компании. Но, реорганизацијата сега звучи логично и интересна бидејќи ќе му дозволи на Google, oдносно на новиот ентитет Alphabet да внесе откачени проекти на пазарот – од очила со проширена реалност до автономни автомобили и […]

Прочитај повеќе

Веста дека Google станува Alphabet можеби го изненади ИТ светот кој не очекуваше такви драматични промени во една од најуспешните компании. Но, реорганизацијата сега звучи логично и интересна бидејќи ќе му дозволи на Google, oдносно на новиот ентитет Alphabet да внесе откачени проекти на пазарот – од очила со проширена реалност до автономни автомобили и […]

Прочитај повеќе

Fi e одличен проект на Google преку кој се овозможува WiFi телефонија, но потребни се повеќе и подобри телефони, вели Wall Street Journal. Преку Project Fi, Google овозможува телефонски повици преку WiFi мрежа кога е тоа можно. Доколку телефонот не е приклучен на WiFi, повиците одат преку операторите. Најголемиот недостаток на Project Fi е што […]

Прочитај повеќе

Project Fi ја откри амбицијата на Google да биде оператор преку кој ќе тече и мобилната комуникација. Google веќе го нуди Fiber, кој е супербрз широкопојасен интернет што се доставува во некои градови во САД, и сега компанијата ќе се обиде да го реплицира тоа и со мобилна мрежа. Засега таа комуникација ќе оди преку […]

Прочитај повеќе