Намалeната продажба на компјутери го принуди Intel да престане да размислува за себе како производител на процесори, и да започне да размислува за повеќе различни области. Директорот на компанијата. Брајан Крзанич, го објави новиот манифест во која зацрта пет точки кои ја демонстрираат иднината на компанијата. Иако Intel веќе неколку години наназад работи на новите […]

Прочитај повеќе

Nokia се враќа на светската сцена, но овој пат не како производител на телефони, туку како производел на паметни уреди за подобро здравје. Компанијата е нов сопственик на францускиот Withings кој произведува различни здравствени уреди, паметни часовници, фитнес ленти и други фитнес и медицински помагала. Nokia исплати 192 милиони долари за францускиот стартап и речиси […]

Прочитај повеќе

Дали „Интернет на нештата“ доаѓа со сериозен проблем? Според основачот на Linux, Лунус Торвалдс, во време на сѐ повеќе поврзани и паметни уреди, луѓето ја занемаруваат безбедноста. „Никогаш не можев да замислам цел ланец кој ќе оперира на Linux. Пред 25 години започнав со Linux бидејќи сакав работна станица, од ова до првите сервери не […]

Прочитај повеќе

Дали една од најголемите IoT компании, Nest, може да биде заборавена како уште еден неуспешен експеримент на Google? Google потроши над 3 милијарди долари да го купи Nest во 2014-та година, но сега приходите се под очекуваното, и Google може да изгуби трпение со проектот, вели Recode. Nest направи 340 милиони долари во продажба минатата […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата без сомневање е иднината, „следното големо нешто“ за свет во кој сите уреди ќе комуницираат меѓу себе преку интернет. Но, помислата дека ќе му оставите на компјутер да има контрола врз вашиот дом може да биде застрашувачка помисла. Тоа најдобро го почувствуваа корисниците на термостатот Hive кои неодамна дознаа дека технологијата може […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Chrome за Android е подготвена за новиот свет и интернет на нештата, вели Google. Прелистувачот ќе ги извести корисниците секој пат кога ќе бидат во близина на „паметни светилници (beacons)“. Технологијата на паметни светилници, или ознаки, на Google е наречена Eddystone. Функцијата е наречена Google calls for physical web, и кога корисникот […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата (IoT) е концепт кој ветува дека во иднина сите уреди ќе бидат поврзани со интернет и ќе зборуваат меѓу себе. Идејата, која полека станува реалност со паметните уреди, вели дека поврзаните машини можат да бидат многу поефикасни од луѓето, да ги вршат и да внимаваат на оние работи кои се монотони и […]

Прочитај повеќе