До 2050 година човештвото ќе треба да произведе 70% повеќе храна за да ја нахрани целата популација. Со оглед на тоа колку мал исчекор во продуктивноста е направен последните неколку години, ова е огромен проблем. Стартапот Yield во соработка со Bosch, работи на примена на интернет на нештата во агрикулурата. Оваа технологија засега се користи на […]

Прочитај повеќе

South Central Ventures ја објави својата инвестиција во хрватската компанија Sentinel, водечко решение за рекреативни бродови на Јадранот, со визија за “градење на IoT на море”. Инвестициите во износ од 1 милион евра од ЕНИФ, заедно со приватниот инвеститор Матеј Томазин, се наменети за раст на компанијата во Европа и проширување во САД. Sentinel е трета инвестиција на South […]

Прочитај повеќе

Бројот на „интернет на нештата“-уреди е во постојан пораст. Поголемиот број за жал не значи единствено повеќе уреди, туку и повеќе небезбедни уреди. Никој не спори дека интернет на нештата е следниот чекор во равојот, но уредите мора да бидат и безбедни. Иако постојано се пронаоѓаат нови решенија и се затвораат некои дупки, се чини […]

Прочитај повеќе

Најверојатно на никој не му е нов податок дека воздухот во неколку градови во Македонија е отровен. За среќа, благодарение на климатските промени воздухот сега е почист. За следните години да не продолжат да се повторуваат непосакуваните состојби, потребно е ново решение. SkopjePulse од Netcetera е едно вакво решение. IoT платформа која ќе помогне со […]

Прочитај повеќе

Прогласувањето на Letz за Бот на годината на Product Hunt придонесе да подзаборавиме на останатите категории. Сепак, и во преостанатите категории имаше супер интересни платформи, производи и апликации. Се чини ниту еден не е поинтересен од Plug N’ Plant „инкубаторот“ за канабис Leaf. Leaf е најверојатно е еден од најчудните и истовремено најинтересните производи кои сме […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи креираа „црв“ кој овозможува напад врз уреди од палетата „Интернет на нештата“. Тимот е составен од научници од Weizmann Institute of Science од Тел Авив и  Dalhousie University од Халифакс. За разлика од постоечкиот софтвер кој напаѓа повеќе уреди, ZigBee е фокусиран единствено на Hue-паметните светилки. Светилките кои се прозведени од Phillips не се […]

Прочитај повеќе

Кинеската компанија Hangzhou Xiongmai Technology Co Ltd најави повлекување на дел од камерите кои се продадени во САД. Камерите на оваа компанија се идентификувани како дел од DDoS нападот врз DNS провајдерот Dyn. Камерите кои доаѓаат со едноставни лозинки од фабриката ќе бидат повлечени, јави Reuters. Компанијата сепак потсети дека најголем проблем се корисниците кои не […]

Прочитај повеќе

Google никогаш не криел дека кога компјутерите се во прашање, главна инспирација им е  Star Trek. Компанијата има доволно средства од рекламите кои покриваат дури 90% од нивниот приход. Сепак, со интернет на нештата, работите ќе се движат во нова насока. Ако Google не се подготви, парите од рекламите може да секнат. Сепак, ако компанијата е […]

Прочитај повеќе

Со куп паметни уреди, центар за управување со домот, паметни светилки, звучници, противпожарни аларми и термостати, персонализацијата на домот е загарантирана и се чини неизбежна за во иднина. Бенефитите од имањето на паметен дом се супер, освен ако не ви го „киднапираат“ хакери, ситуација што може да зададе голем број на на главоболки. Речиси сите паметни уреди […]

Прочитај повеќе

Дом управуван од вештачка интелигенција, која ги мести температура во собите и на водата токму по желба на корисникот; персонализирани светилки, радиостаници и куп други можности кои не може да ги замислиме… се дел од иднината која доаѓа благодарение на Интернет на нештата. Но, има уште многу работа за да живееме во таква иднина, лекција […]

Прочитај повеќе

Најпознатиот производител на поврзани уреди Nest, претстави нова камера Nest Outdoor Camera, наменета за работа во дворот и за заштита од домот од продавници пред тие да влезат внатре. Ова е прва безбедносна камера и втора камера која ја презентира Nest, по купувањето на Dropcam. Nest презентираше камера во 2015 година со вградени сензори, аларми на […]

Прочитај повеќе

Брајсон Гарднер, Џосеп Фишер и Брајан Сендер се поранешни инженери на Apple кои ја напуштија компанијата за да креатори паметен ретровизор и аларм, кој Recode го нарече „Nest за автомобили“. Иако технологијата денес овозможува ретровизорот и останатите куп делови да имаат современи сензори, и да го направат возењето да биде побезбедно и поедноставно, ретко која […]

Прочитај повеќе