Наскоро во Ниш, Србија, ќе започне тестирање на блокчејн решение кое ќе го олесни испраќањето на пари од странство. Решението најмногу треба да им помогне на граѓаните кои примаат средства од странство. Станува збор за околу 800 000 граѓани на Србија. Проектот „Сигурно и лесно“ е дел од соработка на UNDP Србија, градот Ниш, ирската […]

Прочитај повеќе

Граѓаните на Србија наскоро би можеле да примаат пари, односно да продаваат преку PayPal. Се чини дека последната пречка за трансферите на пари од странство беа законите во Србија. Со промените кои ги донесе српската влада, овие пречки се отстранети. Дел од пречките сè уште се присутни, пример, законите бараат задолжителен печат во документите за […]

Прочитај повеќе

Мобилната верзија на Skype додаде можност за трaнсфер на пари. Плаќањето оди преку PayPal, а функционалноста е веќе достапна во 22 држави, јави TechCrunch. За користење на услугата потребна е најновата верзија на Skype. Партнерството со PayPal на Microsoft му овозможи да додаде можност за испраќање на пари преку Skype. Google оваа услуга ја нуди преку […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Иван Ивановски, од Venikom Mobile и основач на македонскиот стартап Lynx.press) Revolut е револуционерен продукт кој почна да станува се попопуларен во Македонија. Според самиот провајдер има повеќе од 5.000 корисници од Македонија кои можат да праќаат и трошат пари. Но, што е толку револуционерно тука? Revolut не наплаќа никаква […]

Прочитај повеќе

Facebook воведе нова функционалност на Messenger и наскоро корисниците ќе можат едноставно да им испратат пари на Facebook пријателите преку порака. Функцијата најпрво ќе биде достапна во САД, а најголемата предност и е што е едноставна за користење, но и бесплатна. По имплементирањато на функцијата корисниците ќе забелешат ново копче „$“ на екранот за испраќање […]

Прочитај повеќе

Google ја проширува зоната во која нуди трансфер на пари преку Gmail. По Северна Америка, услугата за проширува во Европа, а прва држава каде ќе биде достапна е Велика Британија, јави Google на својот блог. Сервисот овозможува едноставно праќање на пари, на ист начин како што се испраќа „attachment“. Send Money овозможува испраќање на пари […]

Прочитај повеќе

Неодамна напишавме дека PayPal на својот сајт ја додаде Македонија во земјите за можни префрлувања на пари, што даде надеж дека, ете, конечно после неколку години чекање, ќе добиеме сервис за лесно плаќање и префрлување на пари. Но, според PayPal, односно според корисниците кои добиле имејл од PayPal, сервисот НЕ доаѓа во Македонија. „Во благодариме […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 07.09.11>: Бројни корисници од Македонија, Србија и Русија добија порака од PayPal дека имало грешка и дека сервисот нема да дојде во овие земји оваа година. Повеќе на следниов линк – PayPal (можеби) нема да дојде во Македонија на 24 септември? </надополнето> Крале од форумот на GSM.mk сподели линк кој води на страната на […]

Прочитај повеќе