Над половина, 51,9% од девелоперите на Stack Overflow се декларирале како „full stack“ девелопери. По нив на листата се „back-end“ со 50% застапеност и „front-end“ со 32,8% застапеност. Ова го покажува извештајот кој неодамна го претстави Stack Overflow. Интересно, најголем дел од корисниците на сервисот, дури 79% кодираат како хоби. Она што веројатно е подеднакво […]

Прочитај повеќе

Најверојатно поголемиот дел од девелопери во текот на работата го посетиле Stack Overflow. Сајтот е извор на куп корисни информации кои ќе им помогнат на програмерите. Сега Stack Overflow има и мобилна апликација која им овозможува на развивачите да прашаат и најглупави прашања, јави Next Web. Освен прашањата, апликацијата овозможува речиси сè што овозможува веб верзијата. […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од развивачите можат да работат сé, или популарно се „full stack“ развивачи. Анкетата на Stack Overflow покажува дека дури 28 отсто од веб програмерите можат да работат на различни позиции на развојот, од front-end, back-end до на облакот или изработка на инфраструктура. Најголем број на испитаници покрај full-stack веб развивачи, се изјасниле како […]

Прочитај повеќе

Stackoverflow ги претстави резултатите од нивната анкета во која откри интересни податоци за состојбата на девелопери ширум светот. Од 32 милиони корисници кои се регистрирани на Stack Overflow 26.000 овозможија увид во податоците, од кои 27 се од Македонија. Според анализата најмногу програмери на 1.000 жители имаат: Луксембург – 39,8 отсто, Исланд – 35, Шведска […]

Прочитај повеќе