Добра вест за сите кои работат со податоци: на 12 септември ќе се одржи Data Science митап. Фокус на говорот ќе бидат: Apache Airflow, Asyncio, Redis, protocol buffers, Google Cloud Dataflow и Google BigQuery. Настанот е во организација на Kiwi.com. Колкава е разликата во само неколку години можеби најдобро покажува воведот во настанот. „Пред неколку […]

Прочитај повеќе

Армијата на САД, поточно истражувачкиот оддел DARPA, работи на сосем нов тип на процесор. Агенцијата со 80 милиони долари ја поддржа HIVE (Hierarchical Identify Verify Exploit) технологијата, јави Engadget. Процесорот ќе биде специјализиран за обработка на „big data“. „Денешниот хардвер не е погоден за ваков предизвик, овие предизвици ќе стануваат се потешки и потешки, како […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција е супер моќна, но за да научи нешто, на вештачката интелигенција и се потребни куп податоци. Google и Facebook имаат вештачка интелигенција која може да препознава предмети на слики, а за ова да се реализира мора да се анализираат милиони слики. Неодамна беше презентирана вештачка интелигенција која може да дијагностицира рак на кожа. […]

Прочитај повеќе

Таргетираните реклами се дизајнирани да го следат корисникот и да „ги научат“ неговите интереси, дури и пред тој да ги сподели истите со најблиските. Податоците не се само сет на точни податоци, туку се чекор понатаму вод предвидувањата кои го класифицираат корисниците во категории на можни слични интереси. Иако ова звучи воајерски, сепак претераното следење […]

Прочитај повеќе

Dell повторно се враќа во фокусот на ИТ индустријата, сo најголемата aквизиција во историјата на техничките компании. Dell потроши неверојатни 67 милијарди долари за да го купи EMC, и иако цената можеби изгледа превисока, сепак е исплатена за една од најголемите компании за складирање на податоци, сервери и безбедност. Токму ова е она што ѝ […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама потпиша одредба со која САД ќе се вратат на врвот кога се суперкомпјутерите се во прашање. Потпосот на г. Обама креира нова група за развој на суепркомпјутери – National Strategic Computing Initiative, чија цел е да креира суперкомјутер кој ќе биде 30 пати побрз од најбрзите суперкомпјутери денес и 20 […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави нова платформа која ќе доаѓа под Cortana – Cortana Analytics Suite. Платформата ќе овозможи обединување на речиси сите сервиси: машинско учење, големи податоци и аналитика и ќе ги спои во еден робусен сервис, јави TechCrunch. Платформата ги користи Azure ML, PowerBI и Azure Data Catalog кои заедно со Cortana ќе креираат единствена платформа […]

Прочитај повеќе

Најголемата аквизиција оваа година е Informatica, софтверска компанија која за сума од 5,3 милијарди долари сега е во сопственост на Canada Pension Plan Investment Board и Permira, јави New York Times. Но, и покрај тоа што компанијата го промени сопственикот, активностите на Informatica остануваат непроменети и нема да има мешање на сопствениците. Тековните активности како […]

Прочитај повеќе