Last Week Tonight with John Oliver има уникатен и забавен начин на претставување на сите светски случувања, па дури и на проблемите во ИТ секторот или новите технологии кои се појавуваат постојано. Криптовалутите, „нативното рекламирање“, патент троловите веќе биле дел од епизодите, а сега дојде време и на ramsp,ware-нападите. Ако подолго време ја следите ситуацијата […]

Прочитај повеќе

„Facebook е систем за следење скриен како средба за годишнина од матура“, вели комичарот Џон Оливер. Но, далеку најсмешниот дел секако е во втората половина, каде Џон Оливер ја претстави вистинската реклама за Facebook.

Прочитај повеќе

Комичарот Џон Оливер во најновата епизода на карактеристичен начин објаснува сè што треба да знаете за криптовалутите. Секако целта на Last Week Tonight е да нè насмее, но дел од предупредувањата на г. Оливер се сосем на место. „Важно е да се забележи, ова е сосема нов, комплициран простор и буквално никој не знае како […]

Прочитај повеќе

Џон Оливер пред три години во своето шоу Last Week Tonight објасни зошто е важна интернет неутралноста. Тогаш ги повика граѓаните на САД да го изразат своето незадоволство на страницата на FCC. Сега три години подоцна, г. Оливер повторно ги објасни причините поради кои интернет неутралноста е важна. Федералната комисија за комуникација го усложни процесот […]

Прочитај повеќе

Комичарот, и за многумина новинар, Џон Оливер ја критикуваше native advertising како штетна практика која им штети на традиционалните и новите медиумите. Таканареченото native advertisement не е директно рекламирање преку банери, туку рекламирање преку содржина, кој не мора да биде за брендот. Пример, New York Times, кој неодамна започна со native advertisement, објави вистински новинарски […]

Прочитај повеќе

По интернет неутралноста, исмејување на NSA, прислушкувањето и интервјуто со Едвард Сноуден, на ред кај комичарот Џон Оливер дојдоа и патент троловите. Во новата епизода на Last Week Tonight водителот на популарното шоу на HBO на едноставен и разбирлив начин објаснува што се патент тролови и кои се најголемите проблеми кои доаѓаат поради нив. Најверојатно […]

Прочитај повеќе

Комичарот и новинар Џон Оливер во најновата епизода на Last Week Tonight имаше фантастично интервју со поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, во кој зборуваат за шпионирањето. Г. Сноуден, сега во азил во Русија, објави доверливи документи од американската Национална агенција за безбедност (NSA) со кои се откри дека NSA нелегално ги прислушува граѓаните и […]

Прочитај повеќе