Шефот на британската служба за разузнавање, GCHQ, по повеќе од шеесет години се извини за нивниот дискриминирачки однос што агенцијата го имаше кон „таткото“ на компјутерите, Алан Туринг, јави BBC. Алан Туринг успеа да создаде машина со која го откри криптирањето на германските пораки, и ги постави основите за првите компјутери. Како последица на неговата […]

Прочитај повеќе

Разликата вo платите на мажите и жените кои работат во ИТ секторот е реалност, која не е фер бидејќи и девојките и машките го поседуваат истиот талент. Според анализата на Glassdoor, жените-програмерки заработуваат 76 центи за истата работа за која колегите мажи заработуваат 1 долар. За анкетата се испитани над 500.000 испитаници и над 140 […]

Прочитај повеќе

Директорот на Apple, Тим Кук, смета дека дел од државите во САД прават опасни преседани. Станува збор за закони кои се доднесени во двесетина држави кои овозможуваат дискриминација. Едно од овие решенија е донесено во Индијана минатата недела и овозможува сопственикот на продавницата да одбие да услужи некој посетител/купувач врз основа на сопствените религиозни убедувања. […]

Прочитај повеќе