Откако имаше кратка афера со Google, кој потроши 12,5 милијарди долари за производителот на мобилни телефони, сега Motorola се префрла кај Lenovo, кој пак потроши 2,9 милијарди долари да ја откупи од Google. Google призна дека не беше толку заинтересиран за телефоните на Motorola, колку што го интересираше портфолиото на патенти со кои ќе го […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија вели дека Motorola Mobility ги злоупотребила своите патенти за GPRS стандардите против Apple во Германија. Наместо да ги лиценцира своите патенти според FRAND лиценците – кои се однесуваат на стандарди во технологијата и не треба да се дискриминаторни – Motorola Mobility изврши притисок врз Apple со забрани за продажби, иако Apple сакал да […]

Прочитај повеќе

Регулаторите на двата континенти ја одобрија зделката меѓу Google и Motorola Mobility која беше најавена уште во aвгуст. Европската комисија и американското Министерство за правда официјално му ja одобриja аквизацијата на Google. „По детален преглед на предложената трансакција, Дивизијата за спречување на монопол одлучи дека таквите аквизиции [на Motorola и нејзините патенти] не претставува опасност […]

Прочитај повеќе

Samsung, исто како и HTC, потпиша договор со Microsoft според кој се обврзува за секој продаден паметен телефон кој работи на Android да исплаќа процент. Microsoft побара ваков договор уште пред неколку месеци. Покрај овој договор, Samsung и Microsoft се исто така договорија да работат заедно на подобрување и рекламирање на Windows Phone. Причина за […]

Прочитај повеќе

Патентентирање на некој пронајдок е всушност овозможување на поеднинец или на група луѓе со закон да го материјализираат својот инвентивен труд. Патентите се направени со цел да ги потикнат иноваторите да ги споделуваат своите пронајдоци со остатокот од светот и со тоа да допринесат во понатамошна иновација. Меѓутоа постојат многу компании или индивидулаци кои своите […]

Прочитај повеќе