Најпопуларниот микро-блог, Twitter неодамна додаде можност за интерактивни 360-видео содржини. „Можете да ги погледнете 360-видеата на најинтересните издавачи и да разгледувате што се случува околу нив. Ќе може одблиску да разгледате што гледаат најпознатите ликови и да одите зад сцената на ексклузивни настани.“, ветуваат од Twitter. Засега оваа погодност се однесува на дел одбрaни објавување […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа овозможи за дел од своите корисници а наскоро и за сите, споделување на 4K 360° видео содржини. Facebook е последна голема платформа која ќе ја додаде оваа новост. Првата Facebook страница на која ќе ѝ биде ова овозможено е National Geographics. Се очекува ова видео да биде објавено веќе денес, а темата […]

Прочитај повеќе

Periscope, социјалната мрежа на Twitter за стримање видео во живо, надмина неверојатни 200 милиони стримови, а секојдневно се гледаат милион часови видео содржина. Periscope ги објави овие податоци во пост по повод првиот роденден. Овие податоци се однесуваат единствено на предностите во живо на iOS и на Android апликациите, па станува збор за навистина импресивни […]

Прочитај повеќе

Според Meerkat, светот сè уште не е подготвен за мобилен стрим од секаде. Или пак пазарот станува посериозен сега кога Facebook му се приклучи на Тwitter. Meerkat, апликацијата која имаше фантастичен старт, сепак се реши да ја замрзне идејата за видео стримање во живо, и наместо ова засега ќе бидат своевиден Instagram за видео содржина. […]

Прочитај повеќе

Facebook сака да биде платформа за буквално сѐ. Последната надградба ќе им овозможи да стримаат видео во живо, претварајќи ја друштвената мрежа во платформа за гејминг, следење концерти во живо или пак место за граѓанско новинарство каде корисниците создаваат актуелни содржини. Стримингот станува интересен за сѐ поголем број на корисници, но она што би можело […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост од организаторите на регионалната дигитална награда SoMo Borac. IT.com.mk е медиумски партнер) SoMo Borac, најважната регионална дигитална награда која се доделува на Weekend Media Festival, а која ја организираат агенциите 404 и Jasno i glasno, преставува листа на друштвени мрежи чие што време допрва доаѓа. Сите веќе знаеме, или бар поголемиот […]

Прочитај повеќе

Periscope на Twitter сега е достапен и за Android. Апликацијата која стартуваше во март како конкурент на Meerkat, овозможува стримање на видео во живо, како еден нов начин на комуникација. Ако пример не ви беа доволни 140 карактери, тогаш видеото сигурно ќе заврши работа да пренесете порака до пријателите, пример како е на некоја журка, […]

Прочитај повеќе

Напредокот на паметните телефони ја враќа назад идејата за стрим во живо кој на коирсниците на друштвените мрежи ќе им овозможи поврзување и следење на настани во живо преку видео стрим. Технологијата не е нова, ниту е уникатна на Meerkat, апликацијата за стримање видео до пријателите што направи бум за кратко време. Но, сега сме […]

Прочитај повеќе