Македонската влада распиша јавен повик за креирање на дигитален асистент базиран на вештачка интелигенција. Граѓаните ќе можат да му пристапат на системот на својот мајчин јазик и преку некоја од популарните платформи за текст разговор Facebook Messenger, Viber или преку веб-платформа. Асистентот треба да помогне граѓаните побрзо и во секое време да добијат пристап до […]

Прочитај повеќе

Напредокот на Siri, Google Now и Cortana ќе предизвика потреба од реорганизирање на Интернет, вели Џејсон Марс. креатор на Sirius, гласовен асистент со отворен код. Целта на Sirius е бесплатен и квалитетен гласовен асистент кој ќе демонстрира дека денешниот Интернет не е подготвен за гласовни команди. Станува збор пред се за компјутерските центри кои ќе […]

Прочитај повеќе