Европската комисија ги повика Google и Apple на консултации за регулирање на продажбата која се прави во видеоигрите за паметните телефони и таблет компјутери. Загриженоста доаѓа поради можноста корисниците да добијат големи сметки без известувања. „Европската индустрија за апликации има огромен потенцијал, како за генерирање на нови работни места така и за пораст, но и […]

Прочитај повеќе

По гневот на корисниците, креаторите на популарната мобилна игра Plant vs Zombies го вратија стариот начин на плаќање, објаснувајќи за BBC дека претходниот обид за наплата на делови од играта бил „тест“. Станува збор за обидот на PopCap Games по секое искористување на косилките за трева да биде неопходно корисникот да плати за да ги […]

Прочитај повеќе

Сепак нема сите игри кои ќе бидат издадени од EA Games нема да вклучуваат микро-трансакции, вели финансискиот директор на EA, Блејк Јоргенсен, кој потврди дека иако овој начин на плаќање нема да биде вклучен во сите игри, тој сепак ќе биде поддржан од сите игри. За минатонеделната изјава г. Јоргенсен вели дека е погрешно протолкувана и дека […]

Прочитај повеќе

Откако им успеа со Dead Space 3, сега ЕА Games планира да воведе микротрансакции во сите игри. Изгледа дека покрај негодувањата на корисниците новиот бизнис модел „плати-да-победиш“ се покажал успешен. „Ќе ја вградиме можноста за плаќање додека играте во сите наши игри, без разлика дали сакате да купите нов карактер, камион ново оружје или било […]

Прочитај повеќе

Онлајн видео игрите можат да бидат одличен простор за проучување на економијата. Oва го изјави Јанис Варуфакис, економист кој од неодамна е дел од тимот на гејминг студиото Valve. Уште поважно, постоењето на ваков модел во кој ќе може да се разгледаат макроекономските влијанија, ќе може да помогне да биде избегната некоја идна економска криза. Според него […]

Прочитај повеќе

Веќе неколку пати известувавме за неколку „алтернативни“ начини на плаќање на видео игри. Некои од нив се со цел да се  намали цената на игрите, пример со вметнување на реклами во нив или пак бесплатна основа на играта со микротрансакции кој би овозможиле поврат на средствата и профит за дизајнерите. Вообичаено издавачите се скептични околу […]

Прочитај повеќе

Се разбира дека бесплатните видео игри се добра вест за играчите, но што би можеле од ова да добијат издавачите и дизајнерите на видео игри? Предноста на бесплатните игри е што се достапни за сите што значи голем број играчи кои ќе ја играт играта се и потенцијални купувачи на виртуелни „добра“. Големиот број на […]

Прочитај повеќе