По Google, Uber, Honda, Nissan и куп други компании и стартапи, последната компанија која започнува да тестира автономни возила е Lyft. Стартапот првите тестови ги започнува во Бостон во соработка со nuTonomy. Секако, законот сè уште ги обврзува компаниите да имаат возач кој ќе може да ја преземе контролата. Поради ова и возилата на Lyft […]

Прочитај повеќе

Одделот за автономни возила на Alphabet, Waymo, и Lyft започнаа со соработка за развој на автономни возила. Двете компании  ќе работат на развој и подобрување на автономните возила, јави BBC. „Waymo ја има најдобрата технологија за автономни возила. Соработката со нив ќе ја забрза нашата замисла за подобрување на животите на луѓето со обезбедување на […]

Прочитај повеќе

Google Maps започна интеграција на сервисите за превоз на патници, како Uber и Lyft. Ова ќе им овозможи на патниците да видат каде е возилото, колку ќе ги чини превозот како и маршутата до посакуваната дестинација. Апликацијата досега овозможуваше единствено проценка на цената и повикување на возило преку апликациите на Uber и Lyft. Промената овозможува […]

Прочитај повеќе

Македонија се приклучува во меѓународниот проект SocialCar. Проeктот треба да реши еден од најголемите проблеми, загадувањето, а и да ги намали трошоците за превоз. SocialCar е дел од Програмата за истражување и иновација на Европската Комисија – Хоризонт 2020 и е целосно финансиран од Европа. Идејата на проектот е преку мобилна апликација да им се […]

Прочитај повеќе

Претседателот на такси услугата Lyft, Џон Зимер, смета дека е дојдено време превозот да биде услуга, а купувањето на автомобили да престане.  Главната причина за ова е неискористеноста на возилата. Просечниот автомобил во текот на денот се користи 4 отсто од времето; останатите 96 отсто од денот е паркиран. „Следниот пат кога ќе излезете на улица повнимателно […]

Прочитај повеќе

Следните 10 години ќе бидат преполни со иновации во автомобилската индустрија. Бројот на компании кои тестираат електрични и автономни возила е огромен. Стартапи како Uber и Lyft најавуваат дека во иднина сметаат на флота на автономни возила, а расте и бројот на држави кои се прилагодуваат и ги менуваат законите, за да им излезат во пресрет на производителите. […]

Прочитај повеќе

Дали е можно Google да биде најголемиот добитник во натпреварот помеѓу Uber, Lyft и такси компаниите? Најголемиот светски пребарувач на својата Google Maps апликацијадодаде можност за повикување на такси од Google Maps. Промената е направена во делот каде корисникот може да го одбере начинот на движење, пример пеш или со автобус, но сега тука се […]

Прочитај повеќе

Uber и Lyft се двете компании кои отворија огромен потенцијал на пазарот на автономни возила, дури и доколку корисниците нема да ги купуваат. Lyft склопи договор со General Motors вреден 500 милиони долари за развој на on-demand мрежа за возила, а Uber веќе има договор за купување на првите 500.000 автономни автомобили од Tesla Motors. […]

Прочитај повеќе

Lyft успеа да собере 530 милиони долари инвестиции за да стане сериозна конкуренција за најголемиот стартап за превоз, Uber. Најголемиот конкурент на Uber, кој објективно досега имаше „комотно возење“, сега се заканува дека ќе го загрози приматот на Uber како неприкосновен лидер како алтернатива на такси превозот. Lyft го работи тоа што го нуди и […]

Прочитај повеќе