Кина е велесила во многу области, некои добри, некои не толку. Се чини дека отсекогаш го имале приматот кога е во прашање фалсификувањето на производи. Тоа не се менува ниту денес. Фабриките во Шензен, Кина за рекордно време можат да се пренаменат за изработка на Kickstarter производ, но и за фалсификување на истите, јави Quartz. Куп компании […]

Прочитај повеќе

Над 40 отсто од производите кои онлајн се продаваат од Кина се фалсификати или неквалитетни, велат податоците на кинеската новинска агенција Xinhua, кои ги пренесе Reuters. Извештајот доаѓа со барање за итно преземање на мерки за заштита на потрошувачите. Затоа овие резултати им беа презентирани и на кинеските законодавци кои сега треба да пронајдат начин […]

Прочитај повеќе

Alibaba започнува соработка со израелскиот стартап Visualead, кој работи на поатрактивни QR кодови. Со новите QR кодови кинеската продавница Alibaba сака да стави крај на продажбата на неоригиналните и фалсификувани производи. Преку QR кодовите корисниците ќе можат да проверат дали се работи за оригинален производ, додека брендовите ќе можат да ги персонализираат кодовите. Компанијата започнува […]

Прочитај повеќе

Не помина ни еден ден од излегувањето на Apple Watch, веќе на кинескиот Alibaba се појавија првите фалсификати. Станува збор за наколку бренови како AW08 и iWatch кој не само што се наликуваат по изгледот, туку и корисничкиот интерфејс е копија на оној на Apple, јавува BBC. „Alibaba Group е посветена на борбата со фалсификаторите. […]

Прочитај повеќе