Ракети спакувани во ранец се победници на локалниот NASA Space App Challenge 2016, кој беше организиран од NewMan’s Business Accelerator. На хакатонот учествуваа 120 учесници во локации во Скопје, Битола, Тетови и Охрид кои 48 часа работеа на предизвиците на NASA, создавајќи решенија кои ќе го подобрат животот во Земјата и ќе помогнат со истражувањата […]

Прочитај повеќе

Четвртиот NASA Space Apps Challenge e закажан од 22 до 24 април, а сите заинтересирани тимови имаат време до 17 април да се пријават за учество на хакатонот. Скопје, Битола, Охрид и Тетово се локациите на кои македонските учесници ќе имаат вистински предизвик пред себе. Предизвикот е да се креираат иновативни решенија во рок од […]

Прочитај повеќе

Подгответе се за уште еден NASA Space Apps Challenge. Глобалниот хакатон за вселенски предизвици е закажан од 22 до 24 април на четири локации во Македонија – Скопје, Тетово, Охрид и Битола. Локална поддршка за настанот повторно е NewMan’s Busienss Accelerator, а освен споменатите градови од Македонија, дел од мрежата која ќе биде координирана од […]

Прочитај повеќе

3Д принтер за храна во Вселената, сервис кој сака да го намали гладот во светот и проект со кој астронаутите можат да лебдат во Вселената без јажиња. Овие навидум научно-фантастични проекти се всушност идеи креирани од македонски девелопери на интернационалниот NASA Space Apps Challenge, кој се одржа во над стотина локации ширум светот, вклучувајќи ги […]

Прочитај повеќе

И оваа година македонските девелопери ќе можат да се натпреваруваат со своите колеги на NASA Space Apps Challenge, 48-часовен хакатон на кој се наоѓаат решенија за глобални проблеми. Настанот ќе се одржи од 10-ти до 12-ти април, во организација на NewMan’s Business акцелераторот, а за прв пат натпревари се најавени и во Битола, Охрид и […]

Прочитај повеќе

Меѓу финалистите на NASA Space Apps Challenge се наоѓа и тимот DECAone, составен од пет македонски студенти, кои имаат идеја да овозможат пристап до мапи и навигација од било каде без пристап на интернет, дури и од Марс. Јован Андонов, Суад Салиу, Артан Рамани, Висар Зејнулаху и Блерант Рамадани, студенти по компјутерски науки на ФИНКИ […]

Прочитај повеќе