Одредот за демонтирање на експлозивни направи на полицијата од Масачусетс од месец април, неколку месеци го изнајмуваше роботот Spot од Boston Dynamics, вели радио-станицата  WBUR. Ова е прва полиција која го користи „кучето робот“, а роботот е користен како подвижен уред за надгледување од далечина. Со него полицијата се приближувала и надгледувала сомнителни уреди и […]

Прочитај повеќе

Роботот Spot на Boston Dynamic наскоро ќе се појави во продажба. Spot започна како проект на Boston Dynamics за Армијата на САД. Поголемите варијанти на роботот како Big Dog се дизајнирани токму како поддршка на боиштата. Во рекламата за Spot компанијата претстави дел од карактеристиките на роботот: Spot може да помине 4,8 километри на час; […]

Прочитај повеќе

Неодамна Boston Dynamics објави видео од напредокот на хуманоидниот робот Atlas. Сега е достапно слично видео и за роботот на четири нозе Spot. Во видеото може да видиме како роботот се движи и снаоѓа на градилиште. Иако нема ништо спектакуларно во видеото, и самото снаоѓање во просторот, качувањето по скали и движењето низ тесните ходници […]

Прочитај повеќе

Минатата недела војската на САД започна со тестови на роботот на Boston Dynamic. Механичкото куче – Spot, учествуваше во серија сценарија, од напад во шума до напад во урбана средина. Во овие тестови роботот ги менува кучињата, кои доколку тестовите се покажат успешни ќе ги заменат и на опасните мисии. Spot е еден од роботите […]

Прочитај повеќе

На почетокот на февруари Boston Dynamic, компанија во сопственост на Google, го претстави најновиот робот во својата серија Spot. Наизглед Spot наликува на помала верзија на BigDog, што не е изненадување со оглед на тоа дека Spot тежи 72,5 килограми, наспроти BigDog кој тежи 240 килограми. Недостаток на ова е намалената тежина која може да […]

Прочитај повеќе