Како прва платформа за аудио книги на македонски јазик, Самоглас ветува почеток на едно исклучително пријатно искуство за сите љубители на аудио книги. Откако ќе го посетите веб сајтот можете да се регистрирате бесплатно и инстантно да започнете да слушате аудио книги на македонски јазик. Сите книги се уредно подредени во одделот Библиотека, според жанрови, […]

Прочитај повеќе

За сите заинтересирани за бесплатно слушање аудио книги, подготвивме пет исклучително корисни сајтови. Audible – Стотици наслови станаа целосно бесплатни на еден од најпознатите сајтови за слушање аудио книги. Сите наслови се уредно подредени во соодветни категории. Со преслушувањето започнувате инстантно, преку кој било прелистувач и без логирања или оставање кредитни картички. Промоцијата трае се […]

Прочитај повеќе

Во пресрет на продолжениот викенд, имаме повеќе од солиден избор од книги. Во случај да не сте преголеми фанови на научно фантастичниот жанр и на десетте најнови книги, за кои можете да прочитате тука и тука, тогаш портите на фантазиските светови се целосно отворени, а ова се петте книги кои најмногу нè импресионираа во последните […]

Прочитај повеќе

Некои од најновите книги, кои се појавија или набргу ќе се појават на Audible, би можеле правилно да ве информираат за историјата на match.com, интернетот на нештата, и моќта на програмерите. Некои други, би можеле да ви послужат како одлична отскочна штица во светот на програмирањето. Сите од нив, со огромно задоволство би ги замениле […]

Прочитај повеќе

Оние кои не се по бесплатно читање книги, би можеле да слушаат некоја од стотиците бесплатни аудио книги кои можат да се најдат на LibriVox. Овој веб сајт ви дозволува бесплатно да преземете бројни, класични наслови на кои им се истечени авторските права. Ова е одлична алтернатива за сите оние кои сакаат пишаниот збор да […]

Прочитај повеќе

Нема ништо лошо во читањето книги, но одредени ситуации едноставно преколнуваат пишаниот збор да биде апсорбиран преку слушалки. Ситуации како физичка активност, патување, или кога вашата подобра половина ви каже дека треба сериозно да разговарате за вашата иднина. Да, да. Вие може да разочарате некого, но Listen Audiobook Player нема да ве разочара вас во […]

Прочитај повеќе

Ако сакате да читате, но немате време можеби имаме решение. Smart AudioBook Player е Android апликација која репородуцира аудио книги. Најверојатно денес очекувате апликацијaта да има куп функционалности, ама оваа нема, и тоа е сосем ок.  Она што го овозможува е автоматско креирање на плејлисти на книгите и нивна поделба на поглавја и помнење на позицијата до […]

Прочитај повеќе

Добра вест за сите кои слушаат аудио книги. Books on Google Play е нова  функционалност која овозможува Google да ви прочита некоја книга. Можноста за слушање додека се движите, вежбате или работите било што за што не е потребна концентрација, е одлична за сите кои се презафатени. Сѐ што треба да направи корисникот е од […]

Прочитај повеќе

Аудио книгите се одлично помагало при извршување монотони, а со тоа и здодевни активности, или пак за мулти-таскерите се плус начин за како да завршат уште една работа во исто време. Аудио книги со бројни професионални актери кои позајмуваат гласови на ликовите, во комбинација со соодветни аудио ефекти е уште подобро! Земете ја за пример […]

Прочитај повеќе

Претставен е аудио плеер за лица со посебни потреби, изработен според стандардите на World Wide Web Consortium (W3C) за достапност до веб содржини. Плеерот наречен Fandango е победник на конкурсот за воведување на дигитални технологии во културните институции, КулТИП 2014, организиран од Британскиот совет и ФИНКИ. Fandango е изработен од Националната и универзитетска библиотека „Св. […]

Прочитај повеќе