По Илон Маск кој инвестираше во компанија која работи на креирање на нов интерфејс помеѓу луѓето и машините истото го најави и Facebook. Друштвената мрежа успеа да ги декодира мозочните сигнали кои ги претвораат мозочните сигнали во говор. Главна придобивка од ова би имале пациентите кои се парализирани и користат прилично несмасен начин за комуникација. […]

Прочитај повеќе

„Ако не сакате нешто да се дознае тогаш не зборувајте за тоа“, ова сепак можеби и нема да важи уште многу долго. Технологијата станува се подобра во препознавање на мозочните бранови и нивно претворање во говор. Она што неодамна го претстави тимот под водство на Едвард Ченг, од Универзитетот во Калифорнија е импресивно. Со помош […]

Прочитај повеќе

Што би направиле ако имате контрола врз разни уреди само со вашиот ум? Прашањево можеби е наменето за суперхерој од стрип, иако во реалноста постои експеримент кој дозволува контрола на беспилотни летала со мозочни бранови. Идејата зад технологијата на компанијата Tekever од Лисабон, е на луѓето кои имаат проблем со движењето да можат да управуваат […]

Прочитај повеќе