Специјалното јавно обвинителство отвори нова истрага „Таргет“. Според податоците кои ги споделија има доволно докази за отпочнување на судски спор за прислушувањето во Република Македонија. Според податоците во прислушувањето учествувале десет лица. Тие ги злоупотребиле системите за следење на комуникации и го прекршиле Уставот на Република Македонија. Сите податоци доаѓаат само од еден мобилен оператор, […]

Прочитај повеќе

Во нова 27-ма #бомба се откриваат нови детали за прислушувањето на граѓаните. Според наводните докази кои ги покажа претседателот на опозициската СДСМ, Зоран Заев, зад нелегалното прислушување стои Министерството за внатрешни работи (МВР), односно Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК). Г. Заев вели дека има материјали кои наводно откриваат дека македонските власти следеле 12.000 телефонски […]

Прочитај повеќе

Македонските власти, поточно Управата за безбедност и контроразузнавање води куп досиеја за стотина македонски новинари кои се критични кон власта, а меѓу нив е и покојниот уредник на Фокус, Никола Младенов, за кој УБК има посебно досие, обвини претседателот на СДСМ, Зоран Заев, во новата #бомба. Сомнежите се покажаа како точни, бидејќи уште од самите […]

Прочитај повеќе