Следната верзија на Chrome 71 ќе биде уште поригорозна за сајтовите кои имаат реклами кои ги нарушуваат правилата за огласување. Chrome 71 ќе ги блокира сите реклами ако страницата покажува реклами кои не се соодветни. Ова е продолжените на праксата на Google кој во последните неколку верзии е фокусиран на сузбивање на лошите реклами. Така, […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот Net.hr има нов интересен начин да се справи со блокирањето на рекламите. За корисниците кои користат AdBlock, популарниот портал ќе им ги блокира сликите. Сликите се заменети со соопштение кое потсетува дека и новинарите мора од нешто да живеат, и бараат со исклучување на блокирањето да се поддржи хрватското новинарство. Во споредба со остатокот […]

Прочитај повеќе

По најавата на Apple дека ќе интегрира AdBlock на Safari, нaјверојатно требаше да очекуваме дека истото ќе го направи и Samsung. Jужнокорејската компанија најави дека следната генерација на прелистувачот ќе доаѓа исто така со можност за интеграција на AdBlock. Потегот на Samsung можеби е добар, иако останува прашањето колку корисници го користат нивниот прелистувач и […]

Прочитај повеќе

Focus е нова iOS апликација од Firefox, а освен можноста за блокирање на реклами, апликацијата овозможува и блокирање на „тракери“. Блокирањето на содржини со Focus треба да овозможи зголемена безбедност и подобри перформанси бидејќи го блокира непожелниот сообраќај. Главната цел на апликацијата не е блокирање на реклами, туку запирање на следењето, па рекламите кои не […]

Прочитај повеќе

Креаторот на популарната екстензија AdBlock со која се блокираат веб рекламите, креираше сопствен прелистувач за iOS. Прелистувачот во тест верзија неколку месеци е присутен на Google Play, но за првпат се појавува на AppStore. Покрај можноста за блокирањето на здодевните реклами, AdBlock Browser овозможува и заштита од злонамерен софтвер, и интересно е поштедлив за батеријата […]

Прочитај повеќе

Пронајдена е нова безбедносна закана за корисниците во начинот на интеракција со веб сајтовите, јави BBC. Станнува збор за софтверот PrivDog кој ги блокира рекламите, но истовремено претставува опасна алатка за нарушување на приватноста преку безбедносен пропус на SSL-ниво. Според краторот на софтверот зафатени се 57.000 корисници, иако велат дека проблемот би требало да е […]

Прочитај повеќе