Хаклабот КИКА, слободната зона за споделување знаење, oрганизира курс за фундаментални концепти во програмирањето, кој започнува на 7-ми октомври и ќе го води Андреј Трајчевски. „Идејата е студентите да ги научат фундаменталните концепти од програмирањето (функции, типови на податоци и колекции, услови, циклуси). Kурсот е структуриран на таков начин што, по пат, ќе научат и […]

Прочитај повеќе

(Тесктот е првично објавен на блогот Сподели Знаење, на хаклабот КИКА. Авторот е Андреј Трајчевски) Поминаа 3 години откако на FOSS блогот на Google се појави статијата за Gооgle Summer of Code meetup-ите и студентите кои таа година беа примени. 3 години откако КИКА беше отворена 24 часа, дење и ноќе, додека траеше аплицирањето. Тоа […]

Прочитај повеќе

Сакаме да направиме апликации од студентите за студентите, вели Андреј Трајчевски од Хаклабот Кика, кои заедно со Младински образовен форум го организираат студентскиот хакатон „Програмирајте за подобро високо образование“. Закажан за 7-ми и 8-ми март, хакатонот ќе биде 48 часовен маратон на кој учесниците ќе изработуваат апликации за подобрување на високото образование. Хакатонот е темпиран […]

Прочитај повеќе