Според извештајот на светската здравствена организација и светската банка, во 2015 година имало над 400 милиони луѓе кои немале пристап до основни здравствени услуги. Дополнително, истражување од World Health Organization предвидува дека во наредните десетици години светот ќе се најде во ситуација каде ќе недостасуваат скоро 13 милиони здравствени работници, што значи дека процесот на […]

Прочитај повеќе

Развојот на видеоигри наскоро би можел да добие нова и многу корисна алатка. Институтот за технологија на Georgia Tech креираше вештачка интелигенција која може да креира енџин за видеоигри. Секако станува збор за едноставни игри, но ова се само почетоци. Вештачката интелигенција за помалку до две минути анализа на видео од видеоигра, успеа да рекреира енџин […]

Прочитај повеќе

Кои би можеле да бидат последиците од префрлањето на мозокот во компјутер? Ова е главната дилема во TED говорот на Робин Хeнсон. Г. Хансон не говори за префлање на сеќавањето, туку што кога роботскиот мозок ќе биде доволно софистициран да работи како човечкиот. Секако, и самиот вели дека за ова треба да се исполнат навистина многу услови. […]

Прочитај повеќе

Професорот Џофри Хинтон е основоположник на машинското и длабокото учење. На неговите ученици им е познат и како „кум на вештачката интелигенција“. Неговите  студенти се регрутираат во Apple, Facebook и Google за да работат на вештачка интелигенција. Г. Хинтон доаѓа од семејство на научници. Дел од неговото семејно стебло е Џорџ Бул, креатор на буловата алгебра. […]

Прочитај повеќе

Како специјално изненадување на најголемиот Dota 2 настан годината, International, се одржа ревијален натпревар помеѓу човек и машина. Вештачката интелигенција дојде од Open AI, непрофитна организација основана од Илон Маск. „Честа на луѓето“ на ревијалниот натревар ја бранеше Данило „Dandy“ Ишутин. Во текот на „тренингот“, Open AI ги победи и Артур „Arteezy” Бабаев (најдобар Dota 2 играч) и Саид „Suma1L” […]

Прочитај повеќе

Google се обидува да ги уништи сите кои ги сакате. Откако вештачката интелигенција победува во: шах, го и покер, Google сега се насочи кон компјутерските игри. Прва на листата е Starcraft. Google ќе ја користи Starcraft 2 за тренирање на DeepМind. DeepMind во соработка со Blizzard издадоа алатка која овозможува играчите на Starcraft да играат […]

Прочитај повеќе

Google најавува промени во рангирањето кои треба да ги израдуваат сите корисници. Апликациите кои често паѓаат ќе бидат пониско рангирани на Google Play Store. Промените се дел од напорите на Google за поквалитетни апликации. Компанијата работи на вештачка интелигенција која ќе овозможи презентација на поквалитетни апликации. Квалитетот на кодот е само еден од критериумите. Google […]

Прочитај повеќе

„Зборував со Марк за ова (вештачката интелигенција). Неговото познавање на оваа тема е ограничено“. Ова беше одговорот на Илон Маск, на оптимизмот на Марк Закерберг за вештачката интелигенција. Илон Маск веќе неколку години се залага за регулација на вештачката интелигенција. Некој од групите бараат и мораториум на развојот се додека не биде креирана безбедна рамка […]

Прочитај повеќе

Caltech и Disney Research работат на технологија која може да препознае кога на гледачот му се допаѓа некој филм, јави Tech Crunch. Вообичаено за ваква анализа се користи длабоко учење (deep learning), а ова е случај и сега. Технологијата ќе овозможи поделба на филмот на сегменти и анализа на секој од сегментите одделно. Модeлот кој […]

Прочитај повеќе

Алгоритам е подобар за дијагностицирање на срцева аритмија од лекар. Вештачката интелигенција, може да се покаже клучна за навремено дијагностицирање и превенција, смета тимот на Ендрју Нг, од Станфорд. Тимот од Стенфорд алгоритмот го „наполни“ со куп ЕКГ податоци. Потоа го дотераа алгоритмот да ги препознава разликите помеѓу безопасната аритмија и сериозните проблеми. Вообичаено кардио […]

Прочитај повеќе

Nvidia и најголемиот кинески пребарувач, Baidu, потпишаа договор за развој на автономни возила. Договорот опфаќа и други области како развој на вештачка интелигенција. Кога е во прашање компјутерот зад паметните возила, Nvidia речиси без сомневање е лидер на ова поле. Компанијaта постојано ја развива Dive PX платформата. Baidu веќе тестира автономни возила, но по партнерството […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција не е нешто што се случува далеку, туку има влијание врз сите. Ова сакаше да го покаже тимот од Drap, кој го креираше Kafanabot. Кафанските песни се одбрани за да се прикаже локалниот карактер. Ботот со помош на вештачка интелигенција овозможува креирање на кафански песни. Корисникот единствено го внесува насловот и притиска на […]

Прочитај повеќе