Засега непозната група хакери наречена „The Shadow Brokers“ тврди дека ја пробиле заштитата на Агенцијата за национална безбедност на САД. Групата бара 1 милион биткоини за да објават повеќе податоци. Хакерите не тврдат директно дека станува збор за NSA, но ги споменуваат Equation Group, колектив кој од порано се сомничи дека е дел од Агенцијата за […]

Прочитај повеќе

Aмериканската Националната агенција за безбедност (NSA) крие шпионски софтвер во хард-дисковите кои се инсталираат на милиони компјутери. Најпогодени се Western Digital, Seagate и Toshiba, но и останатите големи произведувачи, велат безбедностните експерти од Kaspersky Lab. Софтверот кој е инсталиран на хард-дискот е на скриена локација и останува на дискот и покрај форматирањете и реинсталација на […]

Прочитај повеќе