SSD дисковите се најдобрата надградба на компјутер која може да ја направите ако имате хард-диск. За жал цената на SSD е значително повисока, но ова можеби наскоро ќе се промени. Поради преголемо производство 64-слоен 3d NAND можеби ќе падне на 0.08 долари за гигабајт. Во моментов цената за 1 гигабајт e 0,30 долари. Ова ќе биде […]

Прочитај повеќе

Почнете да споредувате HDD со SDD и ќе дојдете до заклучок дека иако и двете парчиња се користат за една цел – складирање простор, сепак се работи за два сосема различни принципи на работа. Од една страна, класичните хард дискови користат глава за читање/запишување податоци. Таквотo бришење и одново запишување податоци нема крај и, под […]

Прочитај повеќе

Aмериканската Националната агенција за безбедност (NSA) крие шпионски софтвер во хард-дисковите кои се инсталираат на милиони компјутери. Најпогодени се Western Digital, Seagate и Toshiba, но и останатите големи произведувачи, велат безбедностните експерти од Kaspersky Lab. Софтверот кој е инсталиран на хард-дискот е на скриена локација и останува на дискот и покрај форматирањете и реинсталација на […]

Прочитај повеќе