Еволуцијата на вештачката интелигенција сѐ повеќе зема замав и во повеќе области нѝ нуди моќни технолошки решенија и портабилни алатки со кои се постигнува лесна интерактивност и автоматизација на комплексните барања и предизвици. Научниците низ светот тврдат дека оваа еволуција може да се одрази и негативно на човештвото затоа што доколку сме способни да автоматизираме […]

Прочитај повеќе

Re:scam е имејл четбот кој е најдобрата одбрана од фишинг и сличните измами. Вообичаено кога ќе видиме пошта за која сме сигурни дека е фишинг или ја бришеме или ја игнорираме. Наместо ова Re: scam има друг план: „Испратете му ја поштата на Re:scam“. Потоа роботот благодарение на вештачката интелигенција и куповите различни личности креирани […]

Прочитај повеќе

Над 143 милиони Американци останаа со компромитирани броеви за социјално осигурување и други податоци. Компанијата Equifax која требаше да се грижи за безбедноста не забележа безбедносен пропуст на сајтот. Како последица на ова украдени се: броеви за социјално осигурување, броеви на возачки дозволи, дати на раѓање, адреси, па дури и платежни картички. Equifax е компанија која го одредува кредитниот […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на блогот #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Таа е супер кул, користи вештачка интелигенција за да биде попродуктивна, може да ви биде личен суперхерој… Запознајте ја Луси, четбот кој се грижи за вас и постојано е со вас на вашиот телефон преку […]

Прочитај повеќе

„Честитки до малиот тим на Letz од Македонија за освојување на првата Golden Kitty статуетка во категоријата Бот на годината. Ова беше жестока трка до самиот крај помеѓу Letz, Nerdify Bot и ботот на Duolingo. Почесно спомнување и на Statsbot, Google Analytics ботот за Slack“, вака Product Hunt на својот блог на Medium го претстави […]

Прочитај повеќе

На што сè сме подготвени за само уште еден разговор со саканата личност или близок пријател? Дали залажувањето дека можеме да разговараме со засекогаш загубен пријател е подобро од прифаќањето? Дали во иднина ќе може свеста да се префрли во суперкомпјутери и да продолжиме засекогаш? Дали тоа ќе бидеме навистина ние? Ова се само дел […]

Прочитај повеќе

Дали чет-ботовите можат да помогнат за подобро учење на јазикот? Еден од најголемите сервиси за учење јазици Duolingo смета дека не само што може, туку и ќе го олесни учењето на странски јазици. Причината за ова е што за учење на јазик треба да зборувате. Корисниците кои се посрамежливи поретко зборуваат и не ги употребуваат […]

Прочитај повеќе

Пронаоѓањето на алатки и ресурси за стартапи не е едноставна работа, но ботот Kukie ќе може да ви помогне, или барем да ве инспирира. Автоматот за разговор Kukie, кој функционира на Facebook Messenger, предлага алатки за новите претприемачи кои би им помогнале да креираат бизнис план, да стартуваат стартап или можеби да прочитаат некој текст […]

Прочитај повеќе

Microsoft се извини за навредливите твитови на својот четбот Tay. „Ова не е дел од она за што ние се залагаме, ниту е намената за која го креиравме Tay“, вели Питер Ли од Microsoft. Освен извинувањето, има и малку добри вести, а тоа е дека компанијата веќе знае што треба да имплементира за да ги […]

Прочитај повеќе

Четбот е софтвер кој се обидува да симулира интелигентен разговор, како да разговарата со човек, всушност неговиот успех би било софтверот да ве излаже дека зборувате со човек. Може да се каже дека ова се првиот обид на вештачка интелигенција, која сега за сега се користи најмногу за автоматска асистенција во компании. Но, ако со […]

Прочитај повеќе