Откако Независната партија и Лево-зелената партија не успеаа да состават влада, претседателот на Исланд истата можност ќе ѝ ја понуди и на Партијата на пиратите. Мандатот е во рацете на Бригита Јонсдотир која ќе се обиде да креира влада. Партијата на пиратите се залага за директна демократија, поголема транспарентност, одговорност, бесплатно здравство и поголема заштита на […]

Прочитај повеќе

Пиратката во Европскиот парламент, Џулија Реда, издејствува 1 милион евра да бидат наменети за зголемување на безбедноста на слободниот софтвер. Европратеничката од германската Партија на пиратите вели дека безбедноста на технологијата не смее да ги прегазува човековите права, како правото на приватност или правото на слободно движење. „Безбедноста и слободата не мораат да бидат спротивни. […]

Прочитај повеќе