Malta e нов „moonshot“ проект кој излегува од Google X лабораториите. Овој пат компанијата се зафати со енергетскиот сектор и ќе си конкурираат со Tesla. До скоро Malta беше дел од X – Alphabet’s Moonshot Factory. Сепак компанијата е подготвена за првата инвестициска рунда и веќе ги прибра првите средства. Најголем инвеститор е Breakthrough Energy Ventures […]

Прочитај повеќе

Може да ги сакате или да ги мразите, но одлуката на Apple да биде одговорна компанија кога чистата околина е во прашање секако е за поздравување. Пред половина година, во април, компанијата објави дека потребите за електрична енергија во целост ги задоволуваат од обновливи извори. Сега компанијата отиде уште еден чекор подалеку, новиот MacBook Air и […]

Прочитај повеќе

Apple, но и Google се насочуваат кон обновливите извори на енергија. Apple ќе инвестира 850 милиони долари соларна електрана во Калифорнија, a Google инвестира во електрична енергија од ветерните фарми на NextEra Energy. Постројката за соларна електрична енергија Apple ќе ја гради на 5,2 квадратни километри во Калифорнија, која ќе генерира електрична енергија што би […]

Прочитај повеќе