YouTube го најави YouTube TV, сервис кој за 35 долари ќе стрима канали од 40 различни провајдери. Како и сите останати услуги од Google и оваа е пред сѐ мобилна и ќе биде истовремено достапна на шест различни уреди на корисникот. За 35 долари е достапна услуга која YouTube ја нарекува „skinny bundle“ и во неа се […]

Прочитај повеќе

Телевизијата е најчесто употребуван медиум за информирање во Македонија, но граѓаните сега се попаметни потрошувачи, па бараат повеќе извори на информации. Ова го покажува анализата која ја направи Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги. Компјутер поседуваат 89.8 отсто од испитаниците. Најголем дел, 73.8 од сите испитаници имаат таблет, десктоп или лаптоп компјутер поврзан на […]

Прочитај повеќе

Бесплатниот сервис за видео на Hulu повеќе не постои, интернет телевизијата сега е дел од Yahoo View, а целата програма која ја имаше Hulu, ќе биде достапна единствено со претплата. Бесплатниот дел од програмата,  беше дел од идејата на Hulu која требаше да биде реклама за останатите програми на платформата. Новата телевизија Yahoo View како и самиот Yahoo! […]

Прочитај повеќе

House of Cards, Blacklist, Better Call Saul, Powers, Fargo и куп други нови и постари серии им се достапни на корисниците на Pickbox.tv, регионална интернет телевизија, која е достапна во: Словенија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија. Тоа што сервисот ги аргетира речиси сите пазари во регионот не е изненадување, напротив се […]

Прочитај повеќе

Без сомневање интернет телевизиите Netflix, Hulu, Amazon започнаа посериозно да се ангажираат околу video-on-demand услугите со кои можат да ја победат традиционалната телевизија. Се повеќе луѓе гледаат видео преку интернет, преку мобилни уреди, кога тие ќе сакаат и содржина што тие сакаат, па компаниите започнаа да креираат скапи и ексклузивни програми за да ги исполнат […]

Прочитај повеќе

Неодамна беше донесен Законот за аудиовизуелни медиумски услуги кој за среќа не ги опфати порталите и интернет телевизиите во првичниот предложен опсег. Законот во голем дел опфаќа усогласување со Директивата на Европската Унија за аудиовизуелни медиумски услуги, но во дел е осврнат на иден развој и следните чекори во телевизијата како „видео по барање“ (on […]

Прочитај повеќе

Класичната телевизија е на пат во историјата. Последното истражување на Nielsen покажува дека се поголем е бројот на жители на САД кои се откажуваат од телевизијата. Бројот на овие луѓе е толку голем што Nielsen мораше да ги класифицира како „Zero TV“ корисници. Оваа нова врста корисници – Zero TV – се објаснети како домаќинства […]

Прочитај повеќе

Google минатата година во САД го претстави својот нов сервис Google TV, кој им овозможува на ТВ приемниците да пренесуваат веб видео, Android апликации, како и интернет пребарување. Поранешниот директор, а сега дел од бордот на Google, Ерик Шмит, на коференцијата во Единбург изјави дека овој сервис наскоро ќе биде достапен и во Европа. Google […]

Прочитај повеќе