Без сомневање веќе сте прочитале дел од дезинформациите кои се споделуваат за коронавирусот и неговото распространување. Ако се чудите од каде олку лажни податоци, се чини дека Македонија заедно со Филипини се центри од кои се помага или барем се помагаше споделувањето на лажни вести за епидемијата. Минатата недела Facebook ја отстрани страницата на Natural […]

Прочитај повеќе

Коментарите на веб се еден од најдобрите начини за интеракција со корисниците, и подеднакво се важни за продлабочување на приказните кои ги објавуваат медиумите. Но, за жал, истрагата на 70 милиони коментари од 2006 година до денес ја покажуваат темната страна на интернетот. Според истражувањето на Guardian, осум од десет новинари кои се цел на […]

Прочитај повеќе

Троловите во Нов Зеланд наскоро ќе станат загрозен вид. Законодавците во оваа островска држава донесоа легислатива со кој тролањето на интернет е забрането. Законот предвидува казни за троловите кои се движат од парична казна па се до затворска казна. Дополнително ќе биде креирана и агенција за соработка со Facebook, Google и Twitter, со која ќе […]

Прочитај повеќе

Нема место онлан за троловите и интернет-насилницете. Reddit најави дека започнува со правила за користење кои ќе казнуваат сајбер-насилство. Корисниците кои сметаат дека се цел на сајбер-насилство можат да пратат имејл до Rеddit, по што популарниот сајт за споделување линкови ќе реагира. Промените доаѓаат по шест месеци истражување, и се поддржани од ко-основачот Алексис Оханиан, […]

Прочитај повеќе

Twitter најави дека ќе им помага на корисниците кои чувствуваат дека се во реална опасност поради заканите кои ги добиваат од онлајн троловите. Со новата функција корисниците сега можат да ги препратат пораките до полицијата. По пријавата на пораката, однасно твитот со закани, корисникот има можност да испрати и порака преку имејл. Ова автоматски креира […]

Прочитај повеќе

Twitter не знае како да се справи со тролањето и навредливите пораки, призна директорот на Twitter, Дик Костоло. Тој ја прифати одговорноста велејќи дека е засрамен што компанијата не успева да ги заштити корисниците од троловите, и што не може да ги спречи навредите. „Не можеме да се справиме со троловите и навредите, и ова […]

Прочитај повеќе