Децата не знаат што да споделуваат, како да реагираат на одредени вести, што да преземат за нивната приватност или пак како да се постават при појавување на дигитално заплашување, односно малтретирање. Ова знае да биде значително точно и за одредени родители и наставници кои не се доволно запознаени за мрачната страна на интернетот и трајните […]

Прочитај повеќе

Откако Pokemon GO покажа дека проширената реалност е исклучително заразна, новата игра на Google Verne: The Himalayas покажa дека прошетките во виртуелната реалност може да бидaт и едукативни. Во играта корисниците ги разгледуваат вистинските Google мапи играјќи со симпатичниот Verne. Играта официјално не е достапна за Македонија, па ако сакате да ја тестирате ќе мора да пронајде […]

Прочитај повеќе

Можат ли видеоигрите да ги едуцираат децата? Ова е прашање на секој родител чие дете е во постојан контакт со новите технологии, вклучувајќи го и дизајнерот Небојша Гелевски – Кома. „Таблетите и мобилните телефони длабоко навлегоа во нашите животи. Оттаму, размислувајќи за новите технологии како нова алатка во осознавањето на светот и недостатокот од едукативни […]

Прочитај повеќе

Animal Kids е македонска едукативна видеоигра за Windows Phone, креирана од Бранко Димитријоски. За разлика од најголем дел од македонските игри не е бесплатна и за неа корисниците треба да платат еден долар. Се плаќа за најмладите корисницит да уживаат во играта без да бидат попречени од реклами. Играта се најде меѓу победниците на втората […]

Прочитај повеќе