Дигиталниот лидер во Европа, малата Естонија ќе воведе уште еден новитет. Државата ќе започне да прибира ДНК податоци од своите граѓани, јави Gizmodo. Целта на овие податоци е на граѓаните да им се дадат персонализирани совети за здравјето и за поздрав начин на живот. Со оглед на тоа дека ќе имаат ДНК од граѓаните, ќе […]

Прочитај повеќе

Иако станува збор единствено за концепт, и наскоро нема да се користи за хакирање на компјутери, истражувачи успеаа да искористат ДНК за инфицирање на компјутер. Истражувачи од Универзитетот Вашингтон успеаја да инфицираат компјутер со ДНК низа. Секако, ова не е точно во целост. ДНК низата беше искористена како дел од анализирани податоци. Истражувачите потоа искористија постоечки безбедносен […]

Прочитај повеќе

Група научници се сретна на 10 мај во Harvard Medical School во Бостон за зад затворени врати да дискутираат за креирање на вештачки човечки геном. На средбата не беа присутни новинари, а присутните биле советувани да не ги користат социјалните мрежи, пренесува New York Times. Проектот би имал огромен придонес за науката, но најверојатно сите […]

Прочитај повеќе

Британскиот парламент донесе предлог одлука со која се дозволува комбинирање на ДНК од три индивидуи за креирање на бебиња, јави BBC. „Ова е храбар чекор, но е промислен и базиран на информации“, вели минеsтерката за здравство на Белика Британија, Џејн Елисон. Предлог-законот е донесен со 382 гласа „за“ и 128 „против“, а целта не е […]

Прочитај повеќе