Најновата и најинтересна друштвена мрежа во моментов Clubhouse е пред куп предизвици поврзани со приватноста. Покрај дел од другите пропусти снимањето на разговори ќе биде и најмал пропуст. За среќа бројот на корисници е релативно мал, па платформата може да ги надмине овие проблеми пред да продолжи со уште поголемо ширење. Одлична листа на сите […]

Прочитај повеќе

Податоците на 794.000 корисници се украдени од Kiddicare, сајт кој продава играчки и облека за деца. Безбедносниот експерт Грахам Клули на Hot for Security извести дека се украдени адресите, телефонските броеви и имињата се во рацете на хакери. Kiddicare објави сите зафатени корисници се веќе се известени, а најголемата опасност е овие податоци да бидат […]

Прочитај повеќе

Никој, ама баш никој, не сака да дознае дека платежната картичка му е хакирана за Божиќ. Но, токму тоа им се случи на клиентите на ланецот хотели Hyatt, кој објави дека на компјутерите кои ги користат за процесирање на исплати пронашле злонамерен софтвер. Добра вест е дека софтверот е пронајден, а Hyatt ја зголемува безбедноста, […]

Прочитај повеќе

Иако беше потребен Европскиот суд на правдата да издејствува и да го суспендира законот за префрлање на податоците на граѓаните на Европската Унија во податочни центри во САД; сепак битката за безбедноста на корисниците започна од 28-годишен студент по право. Мислењата околу законот се поделени, едни го поздравуваат неговото суспендирање – велејќи дека „Светот е […]

Прочитај повеќе

Apple собира дел од приватните податоци за креирање на поперсонализиран сервис, но компанијата инсистира дека приватните податоци на корисниците не и се потребни. Компанијата неодамна на својата страна сподели како и колку податоци прибира, и тоа што ќе го прочитате може да ве изненадии. „Другите компании се обидуваат да изградат ваш профил, за вкупната ваша […]

Прочитај повеќе

Facebook мора посериозно да се позанимава со безбедноста на корисниците имајќи предвид колку и какви се податоци поседува за своите милијарда корисници, бараат безбедносните експерти, а пренесува Guardian. Една од причините за ова барање е што постои едноставен начин да се соберат корисничките податоци од Facebook скрипта која ги собира податоците преку погаѓање на телефонските […]

Прочитај повеќе

Новиот план за борба против тероризмот на Европската комисија, предлага собирање на куп податоци и нивно чување во период од пет години за сите патници кои со слетуваат или полетуваат од Европа, јави Guardian. Планот опфаќа креирање на „супер-база на податоци“ која ќе ги содржи податоците на сите кои слетуваат и летаат надвор од Европа […]

Прочитај повеќе