По Spot Mini, Boston Dynamic ја претстави надградбата и на хуманоидниот робот Atlas. Најверојатно прво ќе го забележите изгледот, а потоа и новите вештини. Ова е првиот робот кој сме го виделе што може да направи салто наназад. Промените кои се забележливи и на двата роботи се на надворешноста. Atlas како и Spot Mini доаѓа […]

Прочитај повеќе

Роботот Pepper кој може да ги прочита емоциите на луѓето, сега научи и да си игра. Станува збор за едноставна игра со топче во која роботот треба топчето кое е врзано да го заврти и да ја погоди чашата. На почеток изгледаше дека Pepper залудно се обидува, но по стотина обиди ситуациајта се промени и […]

Прочитај повеќе

Димитри Хацис од Грција со само петнаесет години стана најмладиот креатор на робот со човечка големина висок 1,85 сантиметри. Младиот Димитри е еден од учесниците на проектот за роботика со отворен код InMoov , чија цел е да овозможи на секој да може да креира својот робот во сопствениот дом со помош на 3Д принтер. Хуманоидниот […]

Прочитај повеќе

Првиот „емотивен“ робот Pepper имаше неверојатна продажба – се распродаде за само неколку минути во Јапонија. Роботот беше достапен во ограничена количина од 1.000 примероци по цена од 1.600 долари и дополнителни 200 долари за месечно за податоци и осигурување, јави CNN. Но, високата цена не ги спречи фановите веднаш да ги купат сите примероци […]

Прочитај повеќе

Американскиот Пентагон ја претстави својата редизајнирана играчка – хуманоидниот робот Atlas кој сега има батерија, што му овозможува да се движи слободно без дополнителни електрични кабли. Поради ова, новата верзија е наречена „Atlas Unplugged“. Самата појава на Atlas е фасцинантна. Хуманоидот тежи над 150 килограми и е висок околу 188 сантиметри. Но, тоа што го […]

Прочитај повеќе