Build конференцијата која Microsoft ја одржа минатата недела покажува дека компанијата под Сатја Надела се враќа на старите патеки да бидат една од највлијателните компании во индустријата. Eден од уредите кои ќе му помогнат на Microsoft во остварување на мисијата се очилата со проширена реалност, HoloLens. Ако пред дваесетина години Бил Гејтс сакаше да стави […]

Прочитај повеќе

Тајниот стартап кој собра пола милијарда долари инвестиција, конечно покажа нешто од својата „револуционерна“ технологија. Magic Leap презентираше видео со кое ги претстави можностите на уредот за проширена реалност и изгледа навистина импресивно. Најголем дел од презентациите наликуваат на она што можевме да го видиме и на презентацијата на HoloLens на Microsoft. Сепак во оваа […]

Прочитај повеќе

Magic Leap е најверојатно најмистериозната компанија која има добиено инвестиција од околу половина милијарда долари, а за која не знаевме речиси ништо освен дека имаат револуционерна технологија за холограми. Интересно, иако директорот на Magic Leap, Рони Абовиц, беше на Reddit AMA, за да одговара прашања од корисниците за жал не дознавме речиси ништо повеќе. Но, […]

Прочитај повеќе

Наместо досадна презентација за уште еден Windows, Microsoft ги изненади сите откривајќи ги своите холограмски очила HoloLens, кои наликуваат на спој на Google Glass и Oculus Rift. Очилата овозможуваат проекции на 3Д генерирана графика на површините во околината, но и манипулација со истата. ИТ светот не очекуваше ваква иновативна технологија. „Камерата има FoV 120 на […]

Прочитај повеќе

Windows Holographic е еден од ретките производи и уште поретките уреди од Microsoft, за кои сме биле возбудени од првата презентација. Станува збор за уред налик на очила кој овозможува холограмски проекции околу корисникот. HoloLens не само што ќе креира холограми, туку и ќе овозможува гласовна и гестикулативна интеракција. Очилата, да ги наречеме така, користат […]

Прочитај повеќе