Над 50 вработени во Microsoft побараа од компанијата да го прекине договорот со војската на САД. Microsoft има договор од 479 милиони долари за развој на платформа за проширена реалност. Како дел од ова војската ќе купи околу 100 000 очила за виртуелна реалност. Но на вработените не им се допаѓа ова па побараа од […]

Прочитај повеќе

По подолг период во развој Microsoft е подготвен да ја престави својата следна генерација очила за проширена реалност HoloLens 2. Кусото видео кое на својот YouTube канал го објави Алекс Кипман од одделот на Microsoft за проширена реалност не открива ништо, освен декa ќе може да видиме нешто ново. Со оглед на тоа дека најавата […]

Прочитај повеќе

Microsoft потпиша договор вреден 480 милиони долари кој предвидува дека компанијата ќе ја снабди војската на САД со HoloLens. По исполнување на договорот бројот на уреди за проширена реалност на пазарот ќе се зголеми над 3 пати, јави Bloomberg. “Проширената реалност ќе им обезбеди на војниците повеќе и порелевантни податоци при носењето одлуки. Ова ја […]

Прочитај повеќе

Најверојатно никогаш нема ни да помислите дека Pacman би можел да биде интересен во било која верзија на виртуелната реалност. Играта секако го одбележи периодот на почетокот на гејминг ерата, но денес е помалку застарена. Но, Bandai Namco немаат намера да се откажат од нивната легенда. Компанијата се чини дека успеа да пронајде начин како […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека завршува со производство на Kinect. Контролерот кој започна со продажба во 2010 година, за Xbox 360 успеа да продаде 35 милиони уреди. Сепак компанијата по продажбата на постоечката серија, нема да произведува нови контролери. Kinect оригинално е контролер за Xbox конзолата, иако со повеќе прилагодувања развивачите успешно го прилагодијата и за компјутерите. […]

Прочитај повеќе

Microsoft на почеток на годината најави дека треба да очекуваме повеќе нови уреди за проширена реалност од нивните партнери. За разлика од HoloLens уредот, кој е прескап, уредите на партнерите требаше да бидат поевтина алтернатива. Тоа секако и е случај со Lenovo и Dell, но уредот од Asus доаѓа за 450 евра. Со оваа цена […]

Прочитај повеќе

Пред само неколку години во ерата на Стив Балмер изгледаше дека Microsoft ќе има сериозни проблеми. Неколку години подоцна смената на челото на компанијата, но и значителна промена на насоката, направи Microsoft да биде повторно на врвот. Лоши одлуки од кои најверојатно најпроблематичен е доцниот влез на пазарот за хардвер, придонесоа Microsoft да има проблеми […]

Прочитај повеќе

Оваа година Microsoft требаше да ја издаде втората подобра генерација на очилата HoloLens. Сепак компанијата го промени планот и нема да има втора генерација. Наместо ова, компанијата ќе продолжи да го надградува уредот и во 2019 ќе ја претстави следната генерација. Според првичниот план во 2019 требаше да излезе третата генерација на HoloLens, јаву Thurrott. Вообичаено […]

Прочитај повеќе

За 3.000 долари, HoloLens од Microsoft е најскапиот уред за проширена реалност кој е достапен на пазарот. Компанијата најави дека HoloLens не е за гејминг, туку е наменет за професионална употреба. Ова не го обесхраби Кени Ванг, девелопер од Торонто. Тој креираше верзија за популарната видеоигра Portal во која играчите можат да поставуваат портали во […]

Прочитај повеќе

Неколку дена пред CES, Lenovo се одлучи да ги претстави своите очила за проширена реалност. Очилата не се изненадување, a ги најави Microsoft на крајот на октомври. Засега е нејасно дали HoloLens и очилата на трети  партнери на Microsoft се исти, но ако судиме по цената, ова е тешко веројатно. Она што е познатo од […]

Прочитај повеќе

Дел од компаниите во Европа можат да започнат со порачки на уредот за виртуелна реалност на Microsoft – HoloLens. Уредот за „измешана реалност“ сега е достапен во: Ирска, Франција, Германија, Велика Британија, но и во Австралија и Нов Зеланд. Партнерите на Microsoft се Audi, Airbus, Thyssenkrupp AG, Saab Group и Volkswagen. Дел од импресивниот софтвер кој го […]

Прочитај повеќе

Intel нема намера со виртуелнaта реалност да ја повтори грешката која ја направи со паметните телефони. Компанијата малку подоцна од конкуренцијата го претстави својот сет за виртуелна реалност Project Alloy. Сепак технологијата е во зародиш и имаат уште доволно време. Споената реалност како што Intel го нарекува својот проект овозможува интеграција на околината во компјутерски генерираниот […]

Прочитај повеќе