Пилот проектот на Европската унија за поголема безбедност на технологијата со отворен код, FOSSA, започнува со ревизија на KeePass и Apache HTTP Server. Овие две технологии се избор на јавноста, KeePass со 23 отсто гласови и Apache HTTP Server со 19 отсто гласови, вели Џулија Реда, пратеник од шведската Партија на пиратите. KeePass е менаџер […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент го изгласа Законот за интернет неутралноста притоа одбивајќи ги сите амандмани со кои се штитеше неутралноста. Поради ова интернет неутралноста во Европа е оставена на добрата волја на судовите и на провајдерите. „Денешното гласање за единствен пазар на телеком, во Европскиот Парламент е составено од прекршени ветувања, како за прекинување на роаминг тарифите […]

Прочитај повеќе

Еден од поглупавите закони кој бараше дозвола за објавување на фотографии со јавни објекти за среќа не помина во Европскиот Парламент. Благодарение на отпорот од половина милион Европјани и неколку организации, сега сите ќе можат слободно и јавно да објавуваат селфи фотографии сликани пред Ајфеловата Кула, Биг Бен или останати познати објекти, без прекршувања на […]

Прочитај повеќе

Доцнењето на законите за авторски права зад можностите кои ги нуди Интернет е причина за пречки за размена знаење и културна размена, вели евро-пратеничката Џулија Реда. Г-ѓа. Реда е една од ретките пирати во Европскиот парламент, поточно таа е член на германската Пиратска партија која стана се попопуларна во последниве неколку години во Европа бидејќи […]

Прочитај повеќе

Пиратката во Европскиот парламент, Џулија Реда, издејствува 1 милион евра да бидат наменети за зголемување на безбедноста на слободниот софтвер. Европратеничката од германската Партија на пиратите вели дека безбедноста на технологијата не смее да ги прегазува човековите права, како правото на приватност или правото на слободно движење. „Безбедноста и слободата не мораат да бидат спротивни. […]

Прочитај повеќе

Новиот европски предлог-закон за авторски права, кој е изработен од претставникот на германската Партија на пиратите, Џулија Реда, е завршен и е достапен за разгледување. Тоа што е интересно за законот, составен од пиратите, е што се препорачува унифицирање на отстапките за авторски права, односно она што е дозволено во една држава да биде дозволено […]

Прочитај повеќе

Што би направиле пиратите за пиратеријата на Интернет? Тоа е прашање за Џулија Реда, претставник на Паријата на пиратите на Шведска, која е одговорна за пишување на Законот за авторските права во Европскиот парламент. Иако поставувањето на пират за ова прашање е голема работа, за ова не се зборува доволно во медиумите, вели Рик Фалквинг, […]

Прочитај повеќе