Иновацијата речиси секогаш доаѓа како последица на проблемите кои ги гледаме или доживуваме секој ден. Пред неколку години проблемите од секојдневието им помогнаа на неколку девојки да го засакаат инженерството. Бездомниците од Сан Фернандо се „инспирација“ на 12 тинејџерки за креирање на првиот соларен шатор. Шаторот треба да им помогне на бездомниците да имаат барем […]

Прочитај повеќе

Cisco објaви дека донира 50 милиони долари на фондацијата Destination:Home. Донацијата ќе биде во следните 5 години, а целта е да има се помогне на бездомниците со престојувалишта. „Долго време велиме дека од нас зависи ставањето крај на бездомништвото во нашата заедница. Cisco во целост го прифати овој концепт, и правиме чекор да покажеме лидерство […]

Прочитај повеќе

Една од технологиите кои беа во фокусот во 2014 година без сомневање е 3Д-печатењето и тоа неговата примена во поспецифични области. По печатењето на првата 3Д испринтана куќа во Амстердам, лондонската компанија CNSTRCTN започна со проект со кој ќе гради 3Д-домови во добротворни цели, односно домови за бездомници. „3Д-градењето на домови го забрзува процесот на […]

Прочитај повеќе