Google ја претстави новата v3, верзија на reCAPTCHA. Како и досега и со новата верзија ќе се прави разлика помеѓу луѓе и ботови кои ја посетуваат страницата. Најголема предност на v3 е што станува збор за пософистицирана верзија од досегашните. Новата верзија препознава луѓе и ботови без интеракција со луѓето. Во зависност од тоа колку […]

Прочитај повеќе

Google најде поедноставен начин како да покажете дека не сте робот на интернет. Досега се користеше CAPTCHA-та како алатка против спамот или автоматизираните ботови, но иако е фунцкионална, таа сепак е досадна за луѓето кои не сакаат постојано да внесуваат рандом зборови. Решението на Google е да воведе поле за обележување, во кое се што […]

Прочитај повеќе