На почетокот на минатата година Google најави дека ќе ги блокира колачињата на следење на Chrome. Овие колачиња овозможуваат следење на корисниците за реклами. Google е еден од најголемите продавачи на рекламен простор, па главното прашање тогаш беше „Што ќе ги замени колачињата за следење на секој корисник?“. Денес го добивме одговорот од Google. Колачињата […]

Прочитај повеќе

Google најавува дека во иднина сурфањето со најкористениот прелистувач ќе биде со поголема приватност. Компанијата полека се подготвува за живот без колачиња кој полека ќе бидат исфлени во следните 2 години. Првите тестови за земената на интернет колачињата започнуваат кон крајот на 2020 година, откако ќе бидат исполнети потребите на сите, од корисниците на кои […]

Прочитај повеќе

Во време кога онлајн приватноста е сѐ поважна имаме на располагање куп алатки кои за жал, не ги користиме. Еден од начините кои помагаат за да престане онлајн следењето всушност е вградено во самиот прелистувачи. Деактивирањето на third party cookies е минимумот кој може да го направите за поголема приватност. Интернет колачињата се мали фајлови […]

Прочитај повеќе

Facebook официјално ја потврди забелешката на истражувачите од Универзитетот Лувен од Белгија, кои тврдат дека друштвената мрежа ги следи буквално сите, дури и тие корисници кои не ја користат мрежата. Facebook се вади дека станува збор за пропуст во кодот, кој овозможува праќање на интернет колачиња, дури и кога корисниците не се логирани на Facebook. […]

Прочитај повеќе

Во фокусот на Европската агенција за заштита на лични податоци наскоро ќе се најдат вебсајтовите кои „тивко“ ги следат корисниците. Станува збор за следење со помош на „device fingerprinting“ за кој во моментов не е потребна согласност од корисникот, вели Guardian. „Страните кои сакаат да ги процесираат device fingerprints кои се генерираат преку пристап или […]

Прочитај повеќе