Најголемите ИТ гиганти Apple, Microsoft и Samsung наскоро би можеле да имаат сериозен проблем со задржување на својот имиџ пред јавноста. Компаниите заедно со други се обвинети за злоупотреба на деца во рудниците за минерали кои се користат во електрониката за нивните уреди. Станува збор за рудниците за кобалт во Конго во кои работат и […]

Прочитај повеќе

Wikimedia и повеќе групи започнаа судски процес против американската Националната агенција за безбедност (NSA) која стои зад масовното прислушување на интернет корисниците. Тужбата се однесува на нелегалното шпионирање, и како што велат од Wikimedia ова предизвика: повреда на правата на жителите на САД, нарушување на приватноста и доведува до помалку споделување на чувствителни информации на […]

Прочитај повеќе

Amnesty International го објави Detekt софтверска алатка со отворен код против следење и шпионирање, со која се надева дека ќе им помогне на сите политички дисидент и новинари да се скријат од властите. Станува збор за софтвер наменет за Windows оперативниот систем, а алатката пребарува за било какви траги од познат шпионски софтвер. Алатката е […]

Прочитај повеќе