Веб академијата Everest организира бесплатен курс за технологијата што стои зад вебот, за терминологијата и начинот на кој рабоатат вебсајтовите на кои сурфаме секој ден. Курсот дава краток преглед на HTML, CSS, URL, DNS, HTTP, IPv6, сервери, бази на податоци, и ќе ја објаснува разликата помеѓу front-end, визуелниот дел на сајтот, и back-end, она што […]

Прочитај повеќе

Vivaldi е нов прелистувач чии крeатори сакаат да ги вратат карактеристиките на Opera 12. Прелистувачот е достапен за Linux, OS X и Windows, иако барем за сега е експериментален и во бета фаза. Станува збор за прелестувач направен од таканаречените „power users“ за „power users“, вели Ars Technica. Се чини дека целна група на креаторите […]

Прочитај повеќе

Пред пет години Стив Џобс му објави војна на Flash, и најави дека HTML5 е иднината за мобилните уреди. Денес неговата визија се комплетира. World Wide Web Consortium (W3C), интернационалната организација која ги оддржува веб стандардите, објави дека HTML5 е завршен комплетно. Иако HTML5 веќе се користи од еден куп девелопери во комбинација со другите […]

Прочитај повеќе