Финансискиот гигант Ant Group кој е полесно препознатлив како финансиска гранка на Alibaba Group се обидува да пронајде начин да се разиде со основачот Џек Ма. Компанијата ги разгледува можностите со кои г. Ма ќе го повлече својот капитал од Ant. Двете страни се обидуваат да пронајдат решени за г.Ма да се откаже од контролата […]

Прочитај повеќе

Најголемата финтек компанија во светот Ant Group Co, основана од Џек Ма, ќе мора да го реконструира својот бизнис. Промените во работата на компанијата ги налагаат властите во Кина кои сметаат дека компанијата е преголема. Ant Group мора да го запре влијанието кое технологијата го има врз финансиските сервиси за да ја ограничи опасноста од […]

Прочитај повеќе

Кинеските власти отвораат истрага за работата на Alibaba да проверат дали компанијата ја злоупотребува својата положба на пазарот. Истрагата треба да покаже дали се точни тврдењата дека Alibaba ги принудува трговците да продаваат исклучиво на оваа платформа. Со ова на трговците им е оневозможено да продаваат на JD или на Pinduoduo. Праксата во Кина е […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Alibaba остана без Џек Ма. Основачот на најголемиот конкурент на Amazon на својот 55 роденден ја напушти компанијата се посвети на филантропија. Оваа недела се поздрави со своите вработени. Секој од 60 000 вработени доби подарок, шише вино од винаријата на  г. Ма во Бордо. Сепак она што беше импресивно, е холограмската порака […]

Прочитај повеќе

Основачот на Alibaba сепак нема да се пензионира. Веста за пензионирање се појави на крајот на минатата недела, но сепак не станува збор за пензионирање веднаш. Наместо ова г. Ма ќе остане директор нa Alibaba уште една година, а по ова на чело на гигантот ќе седне Даниел Жанг. Ова секако ќе обезбеди мирна транзиција […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате кога изборот на музика, сликање и општо уметност, не беше високо на листата на препорачани професии. Во иднина ова може да биде потполно променето, барем ако му веруваме на Џек Ма. „Сметам дека треба да ги учиме нашите деца: спорт, музика, сликање, уметност, за да бидеме сигурни дека луѓето се поинакви од машините. […]

Прочитај повеќе

Добрите идеи не познаваат граници. Ова е мотивацијата за соработка помеѓу најнапредната дигитална држава во Европа, Естонија и основачот на Alibaba, Џек Ма. Посредник за соработката е Организацијата на Oбединетите нации. Платформата наречена „E-trade for all“ ќе им овозможи на стартапите од целиот свет да пронајдат нови можности. Како советник на програмата е и основачот […]

Прочитај повеќе

Директорот и основач на Alibaba, кинеската продавница која добро им е позната на македонските корисници; Џек Ма е најверојатно еден од луѓето кои имаат добро искуство со роба која е неовластена фалсификат на познати брендови. Азискиот Amazon на почетоците имаше куп проблеми со копии на познати брендови, против кои се бори во соработка со овластените […]

Прочитај повеќе

Говорот на тело е клучен кога се во прашање презентациите и успехот на некои од најуспешните претприемачи, смета Керол Кинси Гоман, експерт за говор на тело. Таа сподели дел од своите размислувања за најуспешните претприемачи и основачи на компании, со Inc. Говорот на телото е клучен фактор за лидерство бидејќи не е важно само што […]

Прочитај повеќе

По се изгледа Xiaomi не се единствената кинеска компанија која е воодушевена од Apple. Основачот на азискиот гигант за е-трговија Alibaba, Џек Ма, вели дека заинтересиран за партнерство со Apple со кое Alipay ќе биде достапен на новиот сервис за плаќање Apple Pay. Во интервју кое е дел од Wall Street Journal Digital конференцијата г. […]

Прочитај повеќе