По сѐ изгледа на девојките и жените во Македонија им недостасувале локални ИТ настани. Доказ за ова е интересот за работилницата Rail Girls Skopje 2019 за која веќе има над 200 пријавени. Интерес има и за ментори и веќе има над 15 искусни ментори кои се пријавени за поддршка на учесниците. Сите кои се заинтересирани, […]

Прочитај повеќе

Добри вести за сите. По 5 години Rails Girls работилница повторно се враќа и во Македонија. Целта на овие работилници е да бидат влезна точка за што повеќе девојки за програмирање и развој на веб технологии. Настанот е бесплатен, а учесничките треба да имаат основно познавање од работа на компјутер и да можат да донесат […]

Прочитај повеќе

Seavus Incubator и Brainster ги повикуваат сите кои имаат сопствена идеја за бизнис или неколку идеи за кои не можат да се одлучат, на бесплатен настан на кој ќе им помогне да дојдат до овие одговори. Работилницата ќе трае три дена и во неа учесниците ќе можат да научат вештини неопходни за развој на своите […]

Прочитај повеќе

Од денес, петок 24-ти октомври, до недела ќе се оддржи првата работилница од проектот е-Engagement, организиран од страна на Младинскиот Сојуз со поддршка на фондацијата е-Македонија. Проектот е наменет да ги охрабри младите луѓе да се здобијат со ИТ вештини, и да научат како да ги претворат своите идеи во алатки кои ќе решат општествени […]

Прочитај повеќе